Hopp til innhold

- Det er bevis på krigsforbrytelser blant de hemmelige dokumentene

Wikileaks grunnlegger Julian Assange mener at det er bevis for krigsforbrytelser blant de flere tusen hemmelige dokumentene som nå er lagt ut på nettet.

Video Julian Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange møtte pressen i London i dag, for å snakke om den massive publiseringen av hemmelige dokumenter fra krigen i Afghanistan.

Assange kom i dag med kommentaren da han møtte pressen i London, etter at Wikileaks.org i dag publiserte 92.000 dokumenter om krigen i Afghanistan.

De hemmelige amerikanske dokumentene er fra de siste seks årene, og handler om drap på sivile afghanere og hemmelige operasjoner mot Taliban-medlemmer.

Ifølge Assange kan det være bevis for «tusenvis» av krigsforbrytelser som er begått i Afghanistan blant dokumentene.

Norske soldater nevnt i dokumentene

Også flere hendelser der norske soldater er involvert, er nevt i dokumentene.

I en av hendelsene omtales en episode der en norsk soldat er i nevekamp med en opprører .

Det norske Forsvaret undersøker dokumentene for å finne ut om det er opplysninger der som kan hjelpe Taliban når de møter norske styrker i kamp .

Både Det hvite hus, Storbritannia og Pakistan har fordømt Wikileaks for å ha publisert dokumentene, som er en av de største avsløringene i militærets historie.

– Like stort som da Stasi-arkivet ble frigitt

– Det er opp til domstolene å finne ut om noe her til slutt er krigsforbrytelser. Men det ser ut til å være bevis for krigsforbrytelser her, sier Assange og peker på et eksempel der sju barn ble drept i et rakettangrep.

Han sammenligner publiseringen av militærdokumentene med det som skjedde da de østtyske Stasi-dokumentene ble frigitt.

Assange er usikker på om dokumentlekkasjen vil ha noe å si for tilbaketrekkingen av de internasjonale styrkene i løpet av de neste par årene.

– Men det er klart at dette vil være en hjelp til å forstå hva som har skjedd de siste seks årene, og at retningen krigen går i må forandres.

Når Assange får spørsmålet om hva han tror lekkasjen kan føre til, sier han at han «håper det vil føre til en dypere forståelse for krigen i Afghanistan, og forhåpentligvis en lang diskusjon om hvordan krigen skal føres videre».

– Vi er vant til kritikk fra de som driver med maktmisbruk

Wikileaks publiserte dokumentene til den amerikanske avisen the New York Times, det tyske magasinet Der Spiegel og den britiske avisen the Guardian, som publiserte informasjon fra dokumentene samtidig i dag.

Noe av det mest kontroversielle fra dokumentene har vært påstandene om at medlemmer fra den pakistanske etterretningstjenesten i hemmelighet har hatt møter med Taliban samtidig som USA har pøst bistandspenger over sitt allierte venneland Pakistan.

Lekkasjene har blitt fordømt av Det hvite hus, som mener at publiseringen av dokumentene setter folks liv og den nasjonale sikkerheten i fare. Det tar Assange med knusende ro.

– Vi er godt vant til at de som vi avslører driver med maktmisbruk, forsøker å kritisere de som avslører det. Og vi ser ingen forskjell på dette fra det Det hvite hus driver med nå, sier Assange.

Var det riktig av Wikileaks å legge ut krigsrapportene?

SISTE NYTT

Siste nytt

Voldsomme russiske angrep dreper sivile i Ukraina

Ukraina utsettes for kraftige angrep mens landets president Volodymyr Zelenskyj besøker fronten ved byen Bakhmut.