Hopp til innhold

Her lander det første flyet på Kinas hangarskip

Kina fortsetter å markere seg som en stadig kraftigere militærmakt. Nå har militæret sluppet bilder av de første flyene som lander og tar av på landets nye hangarskip.

Det kinesiske militæret har sluppet bilder av den første landingen på landets nye hangarskip.

NETT-TV: Kina har sluppet video som viser de første landingene på landets nye hangarskip.

«Liaoning» ble satt i drift for to måneder siden, og er Kinas første hangarskip.

Søndag viste statlig fjernsyn bilder av de to første flyene som landet og tok av fra skipet.

Landingen markerte også innvielsen av Kinas nye kampfly, J-15, som er utviklet av det kinesiske forsvaret etter modell fra den russiske Sukhoi Su-33.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua siterer kilder i marinen, som sier landingsbanen på skipet og kampflyet tilfredsstilte alle kravene, og oppnådde «god kompatibilitet».

Hangarskipet ble tatt i bruk 25. september, og har siden den gang vært gjennom over 100 trenings- og testprogrammer.

Skipet tilhørte tidligere sovjetunionen, og ble bygd i Ukraina. Det ble kjøpt av Kina i 1998, som siden har brukt flere år på å ombygge og modernisere det.

Det er fortsatt ikke satt inn i aktiv tjeneste.

Kina hangarskip

To fly av typen J-15 landet og tok av på det kinesiske hangarskipet Liaoning.

Foto: Zha Chunming / Ap

Styrker militæret

Hangarskipet er en av flere store forsvarsinvesteringer Kina har gjort de siste årene.

Landet ønsker å styrke seg som en militær stormakt i Asia, og markere seg tydeligere i konfliktene med nabostater om territorier og rettigheter i havet.

Under partikongressen tidligere i måneden, varslet avtroppende president Hu Jintao, at militæret og marinen skal styrkes ytterligere.

– Vi må øke vår kapasitet til å utnytte maritime ressurser, resolutt sikre Kinas maritime rettigheter og bygge Kina til en sjømakt, sa Hu.

Øker budsjettene

De siste månedene har striden om øyområdene i Sør-Kinahavet blitt stadig mer intens, og Kina har drevet nærmest daglig «patruljering» av farvannet innenfor 12 nautiske mil rundt enkelte av øyene.

– Vi må legge stor vekt på sikkerheten til sjøs, i verdensrommet og på internett. Vi må drive aktiv planlegging for bruk av militære styrker i fredstid, utvide og intensivere vår militære beredskap og øke kapasiteten til å utføre en lang rekke militære oppgaver, der den viktigste er å vinne lokal krig i informasjonsalderen, sa Hu under partikongressen ifølge Xinhua.

Forsvarsbudsjettet til Kina har vokst kraftig de siste årene, og er nå verdens nest størst etter USA.

I år passerer pengebruken til militære formål for første gang 100 milliarder dollar, mer nøyaktig rundt 106 milliarder, som tilsvarer godt over 600 milliarder kroner. Det er en vekst på over 11 prosent bare fra i fjor.

Forsvarsanalytikere tror likevel summen som brukes på det kinesiske forsvaret er dobbelt så stor som det offisielle budsjettet.

I fjor testfløy det kinesiske militæret et egenutviklet stealth-fly og opprettet blant annet en elite-helikopteravdeling.

Kina - Hangarskip

Kinas første hangarskip, Liaoning, ble satt i drift 25. september i år.

Foto: Li Tang / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt