Forsker om München-skytingen: Kan ha blitt påvirket av skoleskytinger

Forsker Helge Lurås frykter at vi kan se flere angrep fra personer som handler alene.

Kjøpesenter-skyting München

MASSEDRAP: 18-åringen drepte ni mennesker i tillegg til seg fredag. Han skjøt rundt seg på et kjøpesenter i München.

Foto: LUKAS SCHULZE / Afp

Politiet i München fortalte på en pressekonferanse lørdag at 18-åringen hadde psykiske problemer som han hadde vært under behandling for.

Gjerningsmannen hadde også en «åpenbar kopling» til Anders Behring Breivik, har politiet sagt.

Helge Lurås er leder for senter for internasjonal og strategisk analyse. Han tror at gjerningsmannens kan ha følt blant annet ydmykelse og avmakt og at det kan ha ført til måten han drepte ni mennesker og så seg selv fredag. «Jeg ble mobbet i syv år», skal 18-åringen ha ropt før han gikk inn til kjøpesenteret.

– Det kan utvikle seg et sinne mot samfunnet og mennesker generelt. Ethvert menneske kan bli en fiende og det å drepe kan blir en tilfredsstillelse, sier Lurås.

Kopling til andre massedrap

Lurås tror 18-åringen kan ha blitt påvirket av andre terrorhandlinger, men han tror også gjerningsmannen kan ha blitt påvirket av blant annet skoleskytinger. Politiet i Tyskland trekker en kopling mellom skytingen i München med skytingen på Utøya fem år tidligere.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NRK at de ikke vil kommentere uttalelsene fra tysk politi om at det er en åpenbar sammenheng mellom 18-åringen og Anders Behring Breivik.

Terrorforsker Lars Gule mener mediene bør være forsiktige med å se forbindelser mellom gjerningsmannen i München og Anders Behring Breiviks massakre på Utøya for fem år siden.

– Vi risikerer at en del påstander på dette tidspunktet i etterforskningen blir mer entydig enn det er grunnlag for, sier Gule.

Kan skje i Norge

Lurås tror vi kan se flere angrep hvor personer med selvmordstanker på egen hånd kan ta med seg flere i døden. Dette mener han også kan skje i Norge.

– Det kan definitivt skje i Norge. Det kan skje overalt, sier han.

I 2007 ble ti drept etter skoleskyting i Finland. I USA har det vært flere skyteepisoder ved skoler, i oktober 2015 ble ti personer drept i delstaten Oregon. I februar i år sa Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til NRK at også Norge måtte være forberedt på skoleskyting.

Ingen IS-tilknytning

Politiet opplyste på dagens pressekonferanse at de ikke trodde at gjerningsmannen hadde noen tilknytning til IS. Det overrasker ikke Lurås.

– Det er ikke overraskende. Blant annet med tanke på hans iranske bakgrunn. De med iransk bakgrunn er sjeldent radikalisert. Terrororganisasjonene IS og Al Qaida er i utgangspunktet sunnimuslimer, mens i Iran er de fleste sjiamuslimer, sier han.

Av de ni drepte er tre av dem fra Kosovo, tre er tyrkere og en person fra Hellas. Lurås mener det er tidlig å si, men kan ikke utelukke at andre innvandrergrupper kan ha vært målet med skytingen.

Åtte av de drepte skal være 21 år eller mindre.

SISTE NYTT

Siste nytt