Forkaster avtalen med Tigrene

Regjeringen på Sri Lanka vil ikke la Tamiltigrene (LTTE) heve blokaden av en omstridt vannkilde slik Tigrene er blitt enig med Norges forhandler om. 

Jon Hanssen-Bauer
Foto: Stringer / Scanpix/Reuters

Den norske spesialutsendingen Jon Hanssen-Bauer møtte søndag ledere fra LTTEs politiske fløy i et nytt forsøk på å redde våpenhvilen på Sri Lanka.

En talsmann for LTTE varslet at gruppen vil heve blokaden av vannslusen Maavilaru søndag ettermiddag, og dermed gjøre slutt på krisen som startet for to uker siden.

 

Lederen vår har gått med på å åpne slusen av humanitære årsaker, sa en talsmann etter samtaler med Hanssen-Bauer.

 - Fikk ikke være med

Men regjeringen sa senere at offentlige goder som vann ikke kan brukes som et middel i forhandlinger.

– Vi vil ikke at terrorister skal komme og åpne vannveien. De må ganske enkelt la vanningeniører gjøre det. Hvis ikke, vil vi uansett åpne den, sier Keheliya Rambukwella, som er talsmann for regjeringen.

Talsmannen uttrykte også misnøye med at regjeringen ikke hadde fått delta i samtalene med Tigrene.

- Hanssen-Bauers samtaler skulle ha inkludert osss, sier talsmannen.

 Etter en kort stans, gjenopptok srilankiske regjeringssoldater søndag også sine rakettangrep mens LTTE-opprørere og nordiske våpenhvileobservatører var i ferd med å åpne den blokkerte vannslusen, ifølge en LTTE-talsmann.

I dag ble 15 srilankiske hjelpearbeidere funent drept nordøst på Sri Lanka, hvor det de siste dagene er meldt om harde kamper mellom hæren og Tamiltigrene. De 15 arbeiderne ble funnet på et kontor i byen Mutur, en by som nå ligger øde på grunn av krigshandlingene.

Tamiltigrene truer med full krig dersom ikke regjeringen stanser sine angrep. Vannblokaden rammer rundt 1500 familier, og kampen om den har kostet flere hundre mennesker livet de siste dagene.

SISTE NYTT

Siste nytt