NRK Meny
Normal

EU forbereder seg på en flyktningstrøm

I dag har EU begynt å planlegge hva de skal gjøre hvis Europa blir rammet av en flyktningstrøm fra Ukraina. Polen er trolig landet som må ta den største støyten.

Demonstrasjoner i Kiev

I over tre måneder har demonstranten i Kiev holdt stand. Nå forbereder EU seg på en flyktningstrøm.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Cecilia Malmstrøm

EUs flyktningkommissær Cecilia Malmstrøm mener situasjonen i Ukraina er urovekkende.

Foto: GEORGES GOBET / Afp

– Det er ingen som vet som kan skje nå og hele verdenssamfunnet er engasjert i forsøket på å roe ned situasjonen, sier EUs flyktningkommissær Cecilia Malmstrøm, som understreker at situasjonen nå er svært urovekkende.

Til Polen

Til Sveriges Radio sier hun at unionens ministre i dag skal diskuterer hva de skal gjøre hvis mange mennesker flykter fra Ukraina.

– Det er trolig Polen som vil få den største flyktningstrømmen, sier Malmstrøm mener at det foreløpig ikke er snakk om mange mennesker som flykter.

– Men situasjonen kan eskalere og det gjelder å ha beredskap, sier hun.

Diplomati

I dag jobbes det gjennom mange diplomatiske kanaler og EU jobber nå med et felles svar på den verste krisen siden den kalde krigen.

– Det er avgjørende at Europa snakker med én stemme, sier den franske utenriksministeren Laurent Fabius.

EUs 28 utenriksministre er i dag samlet i Brussel til sitt andre hastemøte om Ukraina på under to uker. Russisk bruk av militære muskler og trusler i Ukraina har skapt både frykt og fordømmelse.

Diplomatiet er veien å gå, understreker den tyske utenriksministeren idet EU-ministrene skal velge hvor hard linje Unionen skal velge overfor Moskva.

– Europa befinner seg utvilsomt i sin verste krise siden Berlinmurens fall, sier Frank-Walter Steinmeier og snakker om fare for ny splittelse i Europa.

– Regjeringene i Ukraina og Russland må snakke direkte med hverandre, sier han.

– Soldater over grensen

Samtid kommer det meldinger om at russiske soldater har tatt seg over grensen øst på Krim-halvøya og at prorussiske demonstranter har okkupert de nedre etasjene i den regionale regjeringsbygningen i Donetsk øst i Ukraina.

Ifølge en Reuters-reporter, som var i et presserom i den fjerde etasjen i bygningen, hadde demonstrantene overtatt den første etasjen, men at de ikke var i stand til å bevege seg videre oppover fordi heisene var deaktivert og dørene som ledet til trappene stengt.

Russiske jagerfly skal også ha krenket ukrainsk luftrom over Svartehavet, ifølge Ukrainas forsvarsdepartement.

Situasjonen sør og øst i Ukraina er en av de mest spente siden den 2. verdenskrigen i Europa og forholdet mellom Russlands sterke mann Vladimir Putin og USAs president Barack Obama har lenge vært kjølig, nå kan det skjære seg fullstendig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt