NRK Meny
Normal

Merkel: Putin befinner seg i en annen verden

Det diplomatiske spillet rundt krisen i Ukraina går høyt. Enkelte amerikanske politikere tar nå til ordet for å kaste Russland ut av G8, som etter planen skal arrangere i Sotsji i juni, hvis de ikke stanser den militære opptrappingen på Krim.

Vladimir Putin sammen med Barack Obama og Angela Merkel under G20-møtet

Vladimir Putin i det han kommer sist til fotograferingen under G20-møtet i St Petersburg i september i fjor. Barack Obama og Angela Merkel har nå en tett dialog om hvilke tiltak som skal igangsettes hvis Putin angriper Ukraina.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

I en privat telefonsamtale mellom USAs president Barack Obama og Angela Merkel skal den tyske forbundskansleren ha gitt uttrykk for at Russlands sterke mann har en helt annen virkelighetsoppfatning enn alle andre.

Ifølge kilder som ble informert om samtalen i etterkant skal hun ha brukt ordene «en annen verden» om hvor Putin nå befinner seg for øyeblikket, ifølge The New York Times.

Vil utsette G8-møtet

Nå er gode råd dyre, men et konkret tiltak fra G7 var å legge forberedelsene til det neste G8-møtet i Sotsji i juni på is.

I en uttalelse fra de sju landene – USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia og Japan – heter det at den russiske handlingen strider mot prinsippene til G8, som Russland sluttet seg til i 1997.

De vil derfor inntil videre ikke ta del i noen samtaler om planene for G8-møtet i Sotsji i juni.

«Skal svi»

Obama har nå valgt å sende sin utenriksminister John Kerry til Kiev for å vise sin støtte til de nye lederne i Ukraina. Samtidig skal den amerikanske presidenten visstnok jobbe med en strategi som kan isolere sin kollega i Moskva.

Ifølge kilder i det amerikanske regjeringsapparatet jobbes det nå med økonomiske tiltak mot Russland som «skal svi», ifølge The New York Times.

Og debatten i Senatet i går kveld gikk hett for seg.

«Bygg opp rakettskjoldet» foreslo senator Marco Rubio fra Florida.

«Avlys Sotsji», argumenterte Mike Rodgers fra Michigan.

«Spark Putin ut av G8», mente demokratenes innpisker og Illinois-senator Richard Durbin.

Det som trolig er russiske soldater utenfor landsbyen Perevalnoye på Krim.

Det som trolig er russiske soldater har tatt oppstilling utenfor landsbyen Perevalnoye på Krim.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

– Obamas største utfordring

Meningene var mange og sterke. Nå står Obama overfor sin største utenrikspolitiske nøtt så langt i sin litt over fem år lange presidentperiode.

– Det er mye som står på spill. Det er ingen som er i nærheten av Obamas makt og han er helt nødt til å ta kontroll, sier Nicholas Burns, en karriere diplomat med lang fartstid i Washington til den amerikanske storavisen.

I dag samles EUs utenriksministere til krisemøte i Brussel og Storbritannias utenriksminister mener det er lenge siden Europa har opplevd en lignende krise.

– Konflikten i Ukraina er den største krisen i Europa hittil i dette århundret, ifølge Storbritannias utenriksminister William Hague som er i Kiev.

– Det er ikke akseptabelt å oppføre seg slik, og dette vil få konsekvenser, advarte Hague, som understreket at Russland har rett til å ha soldater på sine baser på Krim, men at soldatene må beordres tilbake til basene.

OSSE og FN-stryker

Nå ber også Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) Ukrainas myndigheter invitere organisasjonen til å sende observatører til landet.

– Jeg oppfordrer den ukrainske regjeringen til å invitere OSSE til granske det som har skjedd og de pågående hendelsene i Ukraina, sier Sveits' president Didier Burkhalter.

President Barack Obama tok også opp dette i sin lange telefonsamtale med Vladimir Putin i helga. Obama foreslo å sende internasjonale observatører fra FN og OSSE til området, for å sikre tryggheten til de etniske russerne på Krim.

Men i Washington vil de ha sterkere lut.

Senator Bob Crocker ønsker konkrete sanksjoner mot Russland og økonomisk støtte til Ukraina.

Foreløpig har Obama latt utenriksminister Kerry ta seg av de sterkeste ordene. Selv har han bare omtalt Putins valg som «brudd på internasjonal lov».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt