NRK Meny
Normal

Panikk og børsras i Russland

De siste dagers opptrapping på Krim-halvøya er et synlig bevis på at Vladimir Putin og Russland ikke vil forhandle om marinebasen sin i Sevastopol. Samtidig raser de russiske børsene og russiske investorer har fått «panikk».

Russisk millitære utenfor marienbasen i Sevastopol

Russiske soldater og ukrainske ansatte har tatt oppstilling utenfor en ukrainsk militær forlegning i landsbyen Perevalnoy utenfor Sevastopol.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Børsen i Moskva stupte i dag

Pilen pekte rett ned da Moskva børsen åpnet i dag.

Foto: Skjermdumb

I dag møtes EUs utenriksministere til krisemøte i Brussel, og Storbritannias utenriksminister mener det er lenge siden Europa har opplevd en lignende krise.

– Konflikten i Ukraina er den største krisen i Europa hittil i dette århundret, ifølge Storbritannias utenriksminister William Hague, som peker på at Russland har rett til å ha soldater på sine baser på Krim, men at soldatene må beordres tilbake til basene.

Hvis det derimot kommer til en konfrontasjon vil utfallet være gitt.

– Ukraina er ingen militær match for Russland hvis det kommer til stykket og det settes hardt mot hard, men de vil nok helst unngå det. Rett og slett fordi dette handler om økonomiske sanksjoner og russisk omdømme i verden, selv om jeg tror vi skal være klar over at disse tingene betyr mindre for russerne enn de gjør for oss, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen til NRK.

Fordømmer

Børge Brende

Norges utenriksminister Børge Brende fordømmer russernes brudd på folkeretten.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Etter at russiske styrker i helgen okkuperte Krim-halvøya uten å møte motstand og uten at ett skudd ble løsnet, har protestene haglet inn mot president Vladimir Putin fra vestlige land.

– Det er jo en svært farlig situasjon som har oppstått, og regjeringen fordømmer den militære eskaleringen som Russland har ansvar for og de må nå respektere Ukrainas grenser, og det viktigste som kan skje i dag er at det kommer i gang en dialog, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

I Krims byer er situasjonen rolig i dag tidlig. De fleste av innbyggerne, som frykter det de tror er fascister i Kiev, ønsker de russiske styrkene velkommen. Krim-tatarene, halvøyas store muslimske minoritet, holder nå en lav profil.

Russland har sin store og viktige Svartehavsflåte liggende i byen Sevastopol, og der har mange tusen lokale meldt seg frivillig til selvforsvarsgrupper til støtte for de russiske soldatene.

– Det er en synlig demonstrasjon på at spørsmål om Krim og marinebasen i Sevastopol ikke er forhandlingsbart for russerne. Den skal de ha kontroll over, og for å ha kontroll over basen så trenger de å ha kontroll over store deler av Krim som tillegg er befolket av en russisk majoritet, sier Diesen.

Krisemøte i EU

Mens Vesten vurderer hvordan de skulle reagere på okkupasjonen, truer USA med å isolere Russland økonomisk. Men USA gjør det klart at de vil bruke diplomatiske, politiske og økonomiske midler, og at det ikke er aktuelt med militær aksjon.

I dag er det krisemøte i EU.

– EU vil forsøke å redusere spenningen i situasjonen, de vil både fordømme russerne og mane ukrainere ikke til å gjengjelde. Men de har ikke så mange virkemidler. De kan innføre økonomiske sanksjoner, men jeg tror de er opptatt av å få i gang en dialog med Russland, sier direktør i Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Ulf Sverdrup til NRK.

Norge er et av mange land som nå fordømmer den russiske militære eskaleringen på Krim, men støtter tanken om dialog.

– Det er jo en svært farlig situasjon som har oppstått. Russland har brutt folkeretten og den norske regjeringen fordømmer den militære eskaleringen som Russland har ansvar for og de må nå respektere Ukrainas grenser. Det viktigste som kan skje i dag er at det kommer i gang en dialog, sier Brende.

Panikk og børsras

Samtidig som at russiske soldater tar oppstilling på den smale grensen som deler Russland og Krim-halvøya så faller den russiske rubelen til et historisk bunnivå og aksjekursene på børsene i Moskva har falt med 9 prosent på ukens første dag.

Russlands sentralbank satt også uventet opp sin styringsrente fra 5,5 til 7,0 prosent. Ifølge Bank Rossij trådte kursøkningen i kraft fra klokken 8 norsk tid mandag, i et forsøk på å begrense de økonomiske ringvirkningene av krisen rundt Ukraina.

Nyhetsbyrået AFP meldte om «panikk» blant enkelte russiske investorer av frykt for en russisk militær intervensjon i Ukraina. Også på de asiatiske børsene var det tydelige tegn til uro over situasjonen mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt