Normal

Folkemaktpartiet leder i Thailand

Det er valg i Thailand, det første siden den korrupsjonsanklagede presidenten Thaksin Shinawatra ble styrtet i et militærkupp i september i fjor.

Barna til statsminister Thaksin Shinawatra

Barna til den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra ved valgurnen. De heter Phantongtae, Pintongtha og Paetongtharn Shinawatra.

Foto: AP

Over 45 millioner thailendere har stemmerett ved valget.

Folkemaktpartiet (PPP), som overtok for Thaksins parti da det ble forbudt, ventes å vinne valget. Fremste utfordrer er Det demokratiske partiet, som er Thailands eldste parti.

Folkemaktpartiet leder

Partiet med tilknytning til den korrupsjonsanklagede eksstatsministeren Thaksin Shinawatra fikk flest stemmer under søndagens valg i Thailand, ifølge valgdagsmålinger.

Men målingene spriker når det gjelder hvor stort flertall Folkemaktpartiet (PPP) har fått under valget, som er Thailands første siden Thaksin ble styrtet i et militærkupp.

PPP får 256 av 480 plasser i nasjonalforsamlingen og dermed tilstrekkelig støtte til å kunne danne regjering alene, ifølge en valgdagsmåling fra Bangkoks Suan Dusit College.

Må samarbeide med flere?

Men en annen måling fra Assumption University viser at partiet kun vil få inn 202 representanter i forsamlingen, et resultat som er mer på linje med meningsmålingene før valget. Dette vil i så fall innebære at partiet må samarbeide med minst et annet parti for å danne en koalisjonsregjering.

Det har vært ventet at PPP, som overtok for Thaksins parti da det ble forbudt, kommer til å vinne valget. Fremste utfordrer er Det demokratiske partiet, som er Thailands eldste parti

 I eksil i London

Thaksin bor nå i eksil i London. Både han og hans kone Pojaman er siktet for korrupsjon i forbindelse med en eiendomshandel.

Statsadvokaten har også anbefalt at et landområde i Bangkok sentrum, taksert til over 150 millioner kroner, blir beslaglagt.

Thaksin ble hardt kritisert for maktmisbruk, korrupsjon og for å ha misbrukt sin stilling til å berike seg selv og sin familie.

Får komme hjem

Thaksin Shinawatra og kona Potjaman Shinawatra

Thaksin Shinawatra og kona Potjaman Shinawatra

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Thaksins allierte i Folkemaktpartiet har sagt at Thaksin skal kan få komme hjem hvis de vinner valget.

(NTB/NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt