FN: Over tre millioner syrere har flyktet fra hjemlandet

Over 3 millioner syrere har flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet, ifølge en ny rapport fra FN. I tillegg er 6,5 millioner på flukt internt i Syria. FN kaller det vår tids største humanitære katastrofe.

Syrisk flyktning i Istanbul

En syrisk jente i Istanbul spiser mat som moren hennes (bak) har funnet i søppelbøtta.

Foto: BULENT KILIC / Afp

(Saken oppdateres)

– Syrias stadig stigende flyktningkrise vil i dag passere rekordhøye 3 millioner mennesker, skriver FNs flyktningkontor (UNHCR) i en ny rapport som ble lagt fram i dag.

Dermed er nesten halvparten av landet 22 millioner innbyggere på flukt.

UNCHR legger til at de mange hundre tusen syrere som har flyktet uten å ha blitt registrert som flyktninger, ikke er med de offisielle tallene.

Syriske flyktninger i Azraq

Nylig ankomne syriske flyktninger bærer det de har fått med seg til leiren i Azraq

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Til naboland

For mindre enn et år siden hadde FN registrert 2 millioner flyktninger. Det betyr at minst 1 million mennesker har flyktet fra Syria bare i løpet av det siste året.

– Flyktningstrømmen viser at den forferdelige situasjonen i landet har blitt enda verre, står det i rapporten.

De aller fleste av flyktningene har flyktet til nabolandene. I Libanon er det nå anslagsvis 1,1 million syriske flyktninger, mens Jordan og Tyrkia har tatt imot henholdsvis 608.000 og 815.000 flyktninger.

Mange barn

I tillegg til de mange som har klart å ta seg ut av landet, anslår UNHCR at det er om lag 6,5 millioner internt fordrevne flyktninger inne i Syria. Over halvparten av disse er barn.

Ifølge rapporten er mange av dem som kommer til flyktningleirene engstelig og utslitt etter å ha vært mer enn et år på flukt.

Offisielle tall viser også at 191.000 mennesker er drept i Syria siden borgerkrigen brøt ut i mars 2011.

– Vi gjør for lite

Det er nabolandene som har tatt imot de fleste av flyktningene.

– Libanon har tatt imot over en million flyktninger og bærer den tyngste byrden som følge av krigen. Andre land gjør altfor lite for å hjelpe Libanon til å klare utfordringene på kort og langt sikt, mener generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

I en pressemelding sier han at vi må gjøre langt mer enn det vi gjør i dag.

– Nå må både myndighetene og folk i Norge forstå hvor enestående stor den humanitære katastrofen vi står ovenfor er, og hvilke konsekvenser det kan få om vi ikke gjør mer. Dette er en trussel mot hele Midtøsten, så vel som Europas sikkerhet og fremtid, sier Egeland

SISTE NYTT

Siste nytt