Hopp til innhold

Frykter massakre dersom IS inntar Aleppo

Mange frykter nå at Den islamske stat (IS) skal ta over Syrias kulturelle og økonomiske hovedstad Aleppo.

Syria

ENORME ØDELEGGELSER: En syrisk mann ser på ruinene av en bygning som ble jevnet med jorden i et tønnebombeangrep av det syriske militære i Aleppo i går. Ifølge statlig media og bistandsorganisasjoner utførte syriske krigsfly en rekke bombeangrep mot områder kontrollert av Den islamske stat (IS) i den østlige provinsen Deir Ezzor.

Foto: ZEIN AL-RIFAI / Afp

Syrias president Bashar al-Assads styrker tar det ene nabolaget etter det andre sør i Aleppo, og Den islamske stat (IS)-krigere tar flere og flere områder nord i distriktet.

Allerede har over 3 millioner syrere flyktet fra borgerkrigen. Konsekvensene for de sivile dersom IS inntar distriktshovedstaden Aleppo vil være fatale, mener Midtøsten-kjennere.

– Først og fremst vil IS kunne knuse opprørerne. Men vi vil også se en enorm flyktningstrøm og det er sannsynlig at det vil skje massakre av sivile, sier Gregory Bakken til NRK på telefon fra Jerusalem.

Han er seniorrådgiver for nødhjelpen i Kirkens Nødhjelp, med ansvar for Midtøsten og koordineringen av nødhjelpsresponsen i Syria.

Tar flere områder

President Assad startet motoffensiven mot IS først i juni da gruppen erklærte et kalifat. Ifølge eksperter var den utsatte motoffensiven en bevisst strategi for at Syria og de vestlige landene skulle ha en felles fiende. De amerikanske angrepene mot IS i Irak hjelper Assad i sin borgerkrig, mener de.

I midten står opprørerne, deres kamp som minner om den arabiske våren, men som har utløst borgerkrig i Syria og ført til den verste humanitære katastrofen siden andre verdenskrig.

– Situasjonen for de sivile har vært kritisk lenge, men dessverre blir situasjonen bare verre. Det er et enormt behov for vann. Nesten 700.000 mennesker er internt fordrevne bare i Aleppo, forteller Bakken.

En fersk rapport fra FN melder at totalt 6,5 millioner syrere er internt fordrevne i landet.

– Først og fremst har IS sikret seg store områder i Øst-Syria. Dersom Aleppo faller vil byen bli et konsolidert område for Den islamske stat. Våre partnere forteller at det vil føre til en enorm flyktningstrøm fordi de frykter at en massakre vil skje, sier han, og legger til at dette er en reell frykt.

Men opprørerne ser på IS og myndighetene i Syria som like ille, ifølge AFP.

– IS og myndighetene er like ille, sier Jaber i Den islamske front øst i Aleppo.

Syriske myndigheters angrep med tønnebomber, som gjerne er fylt med spikre og skrapmetall, har jevnet mange områder av Aleppo med jorden, og drept og skadet tusener av sivile.

LES: FN-rapport: Syria har trolig brukt klorgass i tønnebomber

Artikkelen fortsetter under bildet

Aleppo

TØNNEBOMBEANGREP: En syrisk mann sitter og gråter utenfor en bygning som er sønderknust etter det som skal ha vært et tønnebombeangrep utført av syriske militære i Aleppo. Bildet skal være fra 11. august.

Foto: BARAA AL-HALABI / Afp

Kjetil Selvik, forsker ved Christian Michelsen institutt sier imidlertid at det først og fremst er frykt for at IS skal ta seg inn nord i byen.

– Man ser ikke nødvendigvis for seg at IS tar over hele Aleppo, men i de opprørskontrollerte områdene nord og øst i byen. Neste trekk vil være å forsøke å beleire områdene der myndighetene råder.

Hevnoperasjon

Ifølge CNN har IS kalt kampen om Aleppo for "Hevnoperasjonen for kvinners renhet", en referanse til anklagene om at opposisjonsgrupper har kidnappet og voldtatt IS sine hustruer under en motoffensiv mot IS i januar.

Byen Dabiq i Aleppo-distriktet, som IS tok kontroll over for to uker siden, er et sterkt symbol for IS. Navnet er tatt fra Hadith, de religiøse muslimske skriftene som forteller læren, gjerningene og ordene fra profeten Mohammed, som stedet for den største kampen før verdens undergang.

LES: IS krever 40 millioner for å løslate kvinnelig gissel

IS inntok Syria i april i fjor, og innen desember samme år hadde gruppen etablert en robust tilstedeværelse i nord-Syria. Men opprørerne klarte å mobilisere mot IS, og dermed trakk de seg ut av de nordvestlige guvernementene i Latakia og Idlib og store deler av distriktet Aleppo, bortsett fra de tre byene i Aleppos nordøst: Al-Bab, Manbij og Jarablus.

– Sunnimuslimske opprørere angrep Idlib rundt Aleppo i januar, og lyktes med at IS trakk seg ut, men de led tunge tap. I mellomtiden har IS styrket seg med flere våpen. Man frykter nå at de vil ta hevn, forklarer Midtøsten-forsker ved Christian Michelsens Institutt (CMI), Kjetil Selvik.

Kjetil Selvik

Kjetil Selvik, forsker ved Christian Michelsen institutt i Bergen.

Foto: CMI

Opprørerne i Aleppo, som kjemper mot både Assad-styrkene og IS, har lenge vært en slags smeltedigel av ulike grupper, inkludert ulike grupperinger innen Free Syrian Army (FSA), al Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra, og den islamske front. Moderate FSA-tilknyttede grupperinger dro nytte av støtte fra vestlige land sent i 2013 i sin kamp mot IS, men støtten har blitt trukket tilbake.

IS beveger seg tilbake til områdene nord for Aleppo som de mistet festet om i januar. Ved hjelp av våpnene gruppen stjal fra forlatte irakiske militærbaser har IS-krigerne vendt tilbake med full styrke, skriver The Guardian.

IS utgjør nå den mest velfungerende militærmakten i Midtøsten etter Israel, skal en diplomat ha sagt til avisen.

IS har tatt over store områder i Irak, og har blitt økonomisk og militært sterkere ved å blant annet ta kontroll over den irakiske millionbyen Mosul.

– Aleppo er et økonomisk og kulturelt sentrum. Å kontrollere denne byen vil derfor være et stort pluss, forklarer Bakken.

For IS er det avgjørende å kontrollere grenseområdene til Tyrkia, for å sikre tilgangen av utenlandske krigere, sier diplomaten, og beskriver Aleppo som «nøkkelen til hele nord-Syria». Gruppen har ført et høyt antall styrker fra Anbar til Aleppo i forberedelsen av denne kampen.

Slutten på de moderate opprørerne

Ikke siden 2012 har opprørerne stått svakere i Aleppo enn nå, skriver CNN. Skal man tro beregningene til den amerikanske statskanalen, er det moderate FSA-grupperinger, som fortsatt mottar liten støtte fra vestlig hold, som fortsatt kontrollerer Aleppo-områdene.

Dersom IS inntar Aleppo vil det kunne bety begynnelsen på slutten for den moderate sunnimuslimske motstandsbevegelsen, mener Kjetil Selvik.

– Dersom IS lykkes med å avskjære opprørerne i Aleppo fra grensen til Tyrkia vil opprørerne komme i klem mellom regimet og IS. Det kan bli begynnelsen på slutten av den moderate opprørsbevegelsen og den sunnimuslimske motstanden mot IS, sier han.

Gregory Bakken mener at IS vil kunne dele Syria i to dersom de lykkes i å innta Aleppo.

– Dersom IS tar Aleppo vil de også knekke opprørerne, og de kommer til å kontrollere viktige grenseoverganger til Tyrkia. Vi kan komme til å se en konsolidering av makt, og at landet blir delt i to mellom Assad-regimets styrker og IS, mener han.

Kan rekruttere flere

En hovedstrategi for å svekke IS sin framgang innebærer å forsøke å stanse støtten gruppen får fra 20 millioner sunniarabere som bor mellom Damaskus og Bagdad, skriver The Guardian. Men, fredagens angrep av sjiamilits som drepte 68 sunnimuslimer i Baquba øst i Irak undergraver denne tilnærmingen, skriver avisen. Det er slike angrep som har overbevist sunnimuslimer om at de står sterkere med IS enn med den sjia-styrte irakiske staten.

Dersom IS inntar Aleppo vil gruppen kunne rekruttere flere i sin kamp, tror Selvik.

– Det kan være IS anser opprørerne som forrædere og dermed dreper dem. Men det kan også øke IS sitt rekrutteringsgrunnlag, sier han.

At IS spiller en sentral rolle i borgerkrigen i Syria har endret allianser og spillereglene, mener Midtøsten-kjennerne.

– IS sin frammarsj i Syria har endret det internasjonale samfunnets syn på borgerkrigen. IS fremstår som den sterkeste opprørsgruppen i Syria, sier Selvik.

Bakken peker på at USA og Syria nå har en felles fiende.

– IS sin framgang har enorme konsekvenser for opprørerne. Samtidig kan man se nye allianser på bordet. USA planla å bombe Syria for et år siden, men nå er kampen mot IS, som også er USA sin fiende.

Alt i alt er det vanlige personer som lider i denne krigen, forteller han.

– Situasjonen blir rett og slett verre og man ser ingen ende på dette.

SISTE NYTT

Siste nytt