Hopp til innhold

FN: Brudd på menneske­rettigheter å forby nikab

FNs menneskerettighets­komité mener Frankrikes forbud mot det heldekkende plagget nikab er i strid med menneske­rettighetene. FN krever at landet revurderer loven fra 2011.

I niqab utenfor Notre Dame

Da Frankrike innførte forbudet i 2011 lot flere kvinner seg intervjue foran Notre-Dame i Paris.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

– Komiteen er ikke overbevist om at Frankrikes forbud er nødvendig og proporsjonalt når det gjelder sikkerhet eller når det gjelder å nå målet om å leve sammen i samfunnet, heter det i en uttalelse fra FN-komiteen.

Ble innført av sikkerhetshensyn

Det var i 2010 at den franske nasjonalforsamlingen vedtok at de heldekkende plaggene burka og nikab er i strid med nasjonens verdier. Loven trådte i kraft i 2011.

Sikkerhetshensyn var hovedargumentet da forbudet ble innført i 2011 under daværende president Nicolas Sarkozy. Loven fikk også full støtte av den etterfølgende sosialistregjeringen til president François Hollande.

Brudd på loven har blitt straffet med bøter på opp mot 150 euro, tilsvarende drøye 1.400 kroner.

Frankrike har tidligere fått medhold

I FN-komiteen sitter det et panel av uavhengige menneskerettighetseksperter som vurderer om de enkelte lands lover er i tråd med FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Frankrike har nå 180 dager på seg med å svare komiteen.

I 2014 ga Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg Frankrike medhold i forbudet mot å bruke heldekkende slør på offentlige steder. Kjennelsen den gang kom etter at en 24 år gammel fransk kvinne hadde klaget burkaforbudet inn for domstolen.

SISTE NYTT

Siste nytt