Hopp til innhold

Joe Biden: – USA står ved Israel

Verden ser på, sa USAs president Joe Biden lørdag kveld. Han gjorde det helt klart at han står ved Israel.

VcrP9FfSCFo

Joe Biden møtte pressen lørdag kveld, og viste sin støtte til Israel.

Foto: AP

Lørdag morgen gjennomførte Hamas et omfattende rakettangrep mot Israel. De hevder å ha skutt over 5000 raketter inn i landet.

Lørdag kveld klokka 20.30 melder Al Jazeera at rundt 200 israelere er drept, mens over 1100 er skadd.

– Dette er begynnelsen på militæroperasjonen «al-Aqsa Flood», sier lederen for Hamas’ militære styrker, Mohammed Deif.

USAs president Joe Biden møtte pressen lørdag kveld.

– Angrepet må stoppe. Et terrorangrep er aldri forsvarlig.

Biden fortalte at han hadde vært i kontakt med kongen av Jordan, parlamentsmedlemmer og diplomater i regionen.

USAs president Joe Biden.

Joe Biden advarte «Israels fiender» om å ikke utnytte situasjoner.

Foto: AP

– For å sørge for at Israel har det de trenger.

– La meg si dette så tydelig som mulig: Dette er ikke et øyeblikk der partene, som er fiendtlige mot Israel, kan utnytte disse angrepene. Verden ser på!, sa presidenten fra talerstolen.

Dette er også en menneskelig tragedie, sa Biden.

– Det skader uskyldige mennesker. Liv er ødelagt, og familier er revet i stykker. Det er hjerteskjærende.

Ingen forutså angrepet

– Det er en av de mest alvorlige og mest overraskende opptrappinger vi har hatt i dette området siden Jom kippur-krigen.

– Det er svært omfattende det som skjer både rundt Gaza og på Vestbredden. Jeg tror man må være ganske naiv for å ikke se at denne opptrappingen har en regional komponent. Jeg mener at en slik aksjon som vi ser nå aldri ville blitt gjennomført kun basert på initiativ fra Gaza og Vestbredden, sier FNs spesialutsending for Midtøsten, Tor Wennesland.

Wennesland sier at han tror det var veldig få, om noen, som forutså denne typen aksjon som skjedde tidlig lørdag morgen.

FNs spesialutsending til Midtøsten, Tor Wennesland

FNs spesialutsending til Midtøsten, Tor Wennesland

– Det er tatt mange gisler, og det er drept svært mange sivile. Så man kan regne med en kraftig opptrapping av konflikten de neste timene og dagene.

Han sier videre at det er for tidlig å spekulere i hvordan man kan få nedskalert situasjonen, eller hvordan ringvirkningene kan bli i regionen.

FN fordømmer opptrappingen

FN følger dette nøye og vi har klart fordømt den opptrappingen som skjedde fra Hamas til morgenen i dag. Vi mener den var komplett, og vi legger merke til at en sånn opptrapping vil føre til store sivile tap, for folk som ikke har noe å gjøre med dette i det hele tatt.

FN har vært i kontakt med partene i konflikten.

 Tel Aviv etter Hamas-angrep

Kraftig brann etter rakettangrepene mot Tel Aviv lørdag morgen.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

– Vi har fra morgentimene i dag vært i kontakt med begge partene og relevante aktører, og holder oss løpende orientert. Vi setter nå alt inn for både å klargjøre nødvendig FN-innsats på det humanitære området, som vi regner med at det vil bli behov for relativt raskt, og for å sikre tilgangen for humanitær bistand inn i områdene hvor konflikten hersker, sier Wennesland.

– En voldsom, blodig start

– Jeg kan ikke komme på noe mer dramatisk enn det som har skjedd i morgentimene i dag. Da tenker jeg på måten denne krigen starter. At den starter kan ikke være en overraskelse for noen, men måten den starter på er helt uten sidestykke.

Det sier Marte Heian-Engdal ved Senter for internasjonal konfliktløsning. Hun har forsket mye på konflikten mellom Israel og Palestina.

Marte Heian-Engdal

Marte Heian-Engdal er forsker ved Senter for internasjonal konfliktløsning.

Heian-Engdal sier det er umulig å vite hvor lenge dette vil vare.

Jeg tror dessverre dette er en veldig voldsom og blodig start på noe som skal bli mye verre, dersom rapportene stemmer om at det er flere israelske sivile og soldater som er holdt fanget i Gaza, og at det er flere uavklarte situasjoner i grenseområdet rundt Gazastripen.

Palestinere har tatt en sivil israeler til fange

En israelsk mann blir ført bort av palestinere.

Foto: AP

Hun sier det er umulig å vite hvor lenge dette vil vare.

Det virker som Israel bare så vidt har startet sine luftangrep. Samtidig som de vurderer en bakkeinvasjon i tillegg, særlig når man har så mange israelere som nå er i palestinske hender inne på Gazastripen.

Israel allerede har erklært krig

–Det store spørsmålet er hvor vidt Israel velger å gå inn med bakkestyrker. Det er veldig krevende for dem. Da er de over i et modus hvor de må på bortebane. Hvordan det israelske forsvaret tenker rundt en bakkeinvasjon og beskyttelse av egne, er for tidlig å si. Det er en type eskalering som gjør det farlig for absolutt alle.

Rakettangrep Tel Aviv - Israelske soldater samler seg.

– Israelske soldater samlet seg i Tel Aviv etter rakettangrepene lørdag morgen.

Foto: AP

– Dette er en tragedie for sivilbefolkningen som bor i områder hvor politiske ledere ikke klarer å komme frem til noe annet enn militære løsninger. Det er for dem tragedien er virkelig stor. Det er de som rammes hardest. Det er helt ufattelig at dette får lov til å skje gang på gang, sier Heian-Engdal.

– Må være planlagt i lang tid

– Dette må Hamas ha planlagt i lang tid, sier Dag Henrik Tuastad. til NTB. Han er Midtøsten-forsker ved Universitetet i Oslo, forfatter og ekspert på palestinsk politikk.

Tuastad kan ikke se noen direkte utløsende faktor, men mener opptrappingen kan være et resultat av at det i lang tid har hersket politisk status quo i konflikten mellom Israel og palestinerne.

En israelsk soldat står ved to israelere som ble drept av bevæpnede palestinere som kom over grensen ved Gaza- stripen.

En israelsk soldat står ved to israelere som ble drept av bevæpnede palestinere som kom over grensen ved Gaza- stripen.

Foto: AP

– Mangelen på en politisk horisont har radikalisert palestinerne, og støtten til vold har økt.

Den nye krigen skiller seg fra de tidligere krigene mellom Hamas og Israel.

– De fire minikrigene som har vært siden 2009, har ikke nødvendigvis vært på Hamas' premisser. Det har stort sett vært Israel som angrep Gaza, og Hamas som har respondert. Nå er det et 100 prosent lenge planlagt angrep fra Hamas, sier Tuastad.

– De vet vel at sannsynligheten for at Israel invaderer Gaza nå er veldig høy, sier han.

– Det Hamas håper på, er at man klarer å antenne Vestbredden og oppildne palestinerne inne i Israel, sier han.

Palestinere jubler på en israelsk tank

Palestinere veiver med flagg på en ødelagt israelsk stridsvogn.

Foto: AP

Tuastad sier at utviklingen også må ses i en større sammenheng.

– Det omfatter både en gryende normalisering mellom Saudi-Arabia og Israel, det store antallet palestinere som er drept i angrep fra bosettere og soldater på den okkuperte Vestbredden og den vedvarende blokaden av Gaza.

– De væpnede styrkene i Hamas har kanskje sett at de trenger å kaste alt opp i lufta og starte på nytt, de kan ikke fortsette en utvikling der de er innestengt, sier Tuestad til NTB.

Uoversiktlig situasjon

Røde Kors er svært bekymret for de humanitære konsekvensene av de angrepene og operasjonene vi nå ser i Israel og de palestinske områdene, sier Jørgen Haldorsen, leder av Internasjonale Programmer i Røde Kors.

Israelere donerer blod i Tel Aviv

Befolkningen i Tel Aviv ga blod lørdag formiddag.

Foto: AFP

Organisasjonen er i løpende kontakt med våre folk på bakken i regionen, Den internasjonale Røde Kors-komiteen og Palestina Røde Halvmåne.

Situasjonen er fortsatt uoversiktlig, men alvorlig. Vi er klare til raskt å bistå med humanitær hjelp, hvis det skulle være behov for det., sier Haldorsen.

Norge fordømmer angrepet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier til NRK at Norge fordømmer angrepene på israelske sivile og ber om en umiddelbar stans av angrep og voldshandlinger.

– Vi har i dag oppfordret nordmenn i området til å lytte til råd fra lokale myndigheter og følge dem, og om å orientere dem hjemme om situasjonen sin, sier Huitfeldt.

Utenriksministeren om Russland

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap)

Foto: Terje Pedersen / NTB

Hun oppfordrer også nordmenn i området om å registrere seg i appen Reiseklar eller på reiseregistrering.no.

– Situasjonen er fortsatt meget uoversiktlig, men vi har så langt ingen indikasjoner på at norske statsborgere er kommet fysisk til skade i angrepene, sier Huitfeldt.

Statsminister Jonas Gahr Støre ber på X/Twitter om at angrepene stanses umiddelbart.

– Det er viktig at voldshandlingene ikke eskalerer, skriver han.

Også en rekke andre europeiske land fordømmer Hamas' operasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt