Hopp til innhold

FN-topp anklaget for alvorlig miljøkriminalitet

FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed er anklaget for medvirkning til alvorlig miljøkriminalitet i hjemlandet Nigeria. Miljøkriminalitet finansierer terrororganisasjoner og truer verdens sikkerhet, ifølge Interpol.

UN-POLITICS-INTERNATIONAL WOMEN'S DAY

ANKLAGET: FN-toppen Amina Mohammed er anklaget for alvorlig miljøkriminalitet.

Foto: ANGELA WEISS / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

FN-toppen Amina Mohammed har vært aktiv i miljø- og klimakampen internasjonalt. Nå er hun anklaget for å ha underskrevet ulovlige eksportlisenser for sjeldent tropetømmer, da hun var miljøvernminister i Nigeria.

Det er den anerkjente organisasjonen Environmental Investigation Agency (EIA) i Washington som kommer med anklagene i en ny rapport.

Klima- og miljøminister, Vidar Helgesen (H), kjenner henne godt og er overrasket:

– Rapporten kommer med alvorlige anklager. Mye tyder på at det har foregått skogkriminalitet, men om hun har noe av ansvaret for det, er det altfor tidlig å si noe om. Jeg holder meg til at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Helgesen til NRK.

NIGERIA-LOGGING/WIDERIMAGE Logs are arranged for milling at Okobaba sawmill at the edge of the Lagos Lagoon

TØMMERLAGER: Både lovlig og ulovlig hogst er lukrativ inntektskilde i Nigeria.

Foto: AKINTUNDE AKINLEYE / Reuters

Korrupsjon

Sjeldent tømmer fra rosentre verdt 300 millioner dollar, ble eksportert ulovlig fra Nigeria til Kina som følge av Mohammeds medvirkning, ifølge rapporten. Det skal ha skjedd i januar i år rett før hun flyttet til New York og ble FNs visegeneralsekretær.

Rosentre står på listen over truede arter fra CITES (Endagered Species of Wild Fauna and Flora), og også CITES har nå satt igang undersøkelser om saken.

Ifølge organisasjonen EIA skal offentlig ansatte i Nigeria ha blitt betalt over 1 million dollar eller nærmere 7 millioner kroner for å hjelpe det kinesiske nettverket med de ulovlige eksporttillatelsene.

Rosentre har blitt svært attraktivt i Kina og brukes blant annet i eksklusive møbler. Det har ført til en eksplosjon i etterspørselen og raserte skogsområder flere steder i Vest-Afrika, skriver EIA.

FNs talsperson, Farhan Haq, sier ifølge nyhetsbyrået AFP, at Amina Mohammed avviser at hun har gjort noe ulovlig.

BRAZIL-DEFORESTATION/

AKSJON: I Brazil har myndighetene gjennomført flere aksjoner mot illegal hogst.

Foto: BRUNO KELLY / Reuters

– Finansierer terror

Ulovlig hogd regnskogtømmer omsettes for mellom 50 og 150 milliarder kroner i året, ifølge Interpol og det er den fjerde største illegale handelen i verden.

Terrororganisasjoner finansierer deler av virksomheten med inntekter fra miljøkriminalitet.

– Det er en trussel mot internasjonal sikkerhet. Vi har sett organiserte kriminelle tømmerbander som skyter mot politiet og ødelegger lokalsamfunn. Og vi har sett at slike nettverk har gått til angrep på lokale regjeringsstrukturer med bestikkelser og korrupsjon, sier sjefen for Interpols avdeling for miljøkriminalitet, Davyth Stewart til NRK.

BRAZIL-AMAZON-DEFORESTATION

ULOVLIG: Store områder i Brazil er hogd ulovlig.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Norge vil ha økt kamp mot illegal hogst

Mellom 50 og 90 prosent av all hogst i regnskogene er ulovlig:

– Vi snakker om nettverk som er globalt organisert, som bygger datasentraler i jungelen, som hacker regjeringssider for å tilgang til falske tillatelser, som har tilgang på fly, skip, flåter, banker og hundrevis av selskaper i skatteparadis, sier Christian Nellemann, direktør for Norsk senter for Global Analyse på Lillehammer.

Den norske regjeringa har tatt initiativet til en tøffere kamp mot det illegale tømmermarkedet, og denne uka var representanter for Interpol og FN i Oslo for å få til et tettere samarbeid og i regnskoglandene:

- Vi ønsker at Interpol og FNs organisasjon mot kriminalitet skal assistere land enda bedre for å sørge for at mer ulovlig tømmer blir beslaglagt, at mindre tømmer blir hogd ulovlig og at de ansvarlige for kriminaliteten blir stilt til ansvar, sier Helgesen.

Bevaring av verdens regnskoger ses på som ekstremt viktig for å hindre dramatiske klimaendringer, og norske myndigheter har brukt milliarder av kroner på dette.

SISTE NYTT

Siste nytt