Hopp til innhold

FN-sjef: Gaza-dødsfall viser at noe er galt med den militære operasjonen

FNs generalsekretær António Guterres sier at antallet drepte sivile i Gaza viser at det er noe som er åpenbart feil med Israels militære operasjon.

UK Artificial Intelligence Safety Summit at Bletchley Park

FNs generalsekretær António Guterres. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Foto: POOL / Reuters

– Det er overtredelser fra Hamas' når de har menneskelige skjold. Men når man ser på antallet sivile som blir drept i militæroperasjoner, ser man at noe åpenbart er galt, sier generalsekretær António Guterres.

Det er nyhetsbyrået Reuters som onsdag ettermiddag har intervjuet FN-sjefen.

Til nyhetsbyrået sier Guterres at FN er i «intense forhandlinger» med Israel, USA og Egypt for å sikre at de har en effektiv humanitær hjelp til Gaza.

– Fram til nå har det vært for lite, for sent.

Han beskriver den humanitære situasjonen som katastrofal og legger til at det er absolutt essensielt å ha en strøm av humanitær hjelp til Gaza som svarer til de dramatiske behovene som befolkningen har.

Les også Frykter gatekamper i Gaza: – Antall drepte vil bli mye, mye større

Israel Palestinians

– Tusen på tusen drepte barn

I følge helsemyndighetene i Gaza har 10.569 mennesker blitt drept, 40 prosent av dem er barn.

Guterres sammenligner tallene med andre konflikter og sier at det årlig drepes «maksimum et hundretalls» barn i konflikter.

– På få dager har vi tusen på tusen drepte barn i Gaza, noe som betyr at det også er noe åpenbart galt i måten de militære operasjonene blir utført på, sier han til Reuters.

FNs generalsekretær Antonio Guterres dro selv til grenseposten mellom Gaza og Egypt i Rafah, men fikk ikke slippe inn på palestinsk side.

FNs generalsekretær Antonio Guterres dro selv til grenseposten mellom Gaza og Egypt i Rafah, men fikk ikke slippe inn på palestinsk side. Han blir her passet på av egyptiske grensevakter.

Foto: KEROLOS SALAH / AFP

António Guterres forteller at de dramatiske humanitære behovene til det palestinske folk ikke hjelper oppfatningen av Israel i verdenssamfunnets øyne.

– Det er viktig å sørge for at Israel forstår at det strider imot Israels interesser å daglig se forferdelige bilder av de dramatisk store humanitære behovene til det palestinske folket, sier FN-sjefen.

– Krigsforbrytelser på begge sider

FNs høykommisær for menneskerettigheter, Volker Türk er nå ved grensepassasjen i Rafah, på egyptisk side.

Han sier ifølge Reuters at Israels kollektive avstraffelse av palestinske sivile og den urettmessige tvangsevakueringen av sivile er krigsforbrytelser.

Samtidig slår han fast at Hamas-angrepet 7. oktober også er en krigsforbrytelse.

– Grusomhetene utført av palestinske væpnede grupper den 7. oktober var avskyelige, de var krigsforbrytelser – det samme er at de fortsatt holder gisler, sier Türk.

Generalsekretær António Guterres sier at det er absolutt essensielt at alle fangene som Hamas holder inne på Gazastripen blir sluppet løs.

Samtidig som han fordømte Hamas sitt angrep på Israel sa Guterres at vi må skille - Hamas er en ting, det palestinske folket en annen.

– Klarer vi ikke å gjøre det skillet, tror jeg at menneskeheten selv vil miste mening.

Humanitære pauser

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier i dag at Natos medlemsland støtter forslagene om humanitære pauser i Gaza for at nødhjelp skal slippe inn.

G7-landene har sluttet opp om USAs forslag om en humanitær pause i krigshandlingene på Gazastripen slik at det kan fraktes inn nødhjelp til innbyggerne der.