FN-sendinger til Mogadishu

World Food Program (WFP) fløy i dag den første hjelpeforsyningen i FN-regi på 10 tonn fra Kenya til sultofrene i Mogadishu i Somalia.

Matkø i Mogadishu
Foto: MUSTAFA ABDI / Afp

Dette er den første av mange flygninger WFP foretar fra Kenya. Målet er å få inne 100 tonn hver måned, nok til å holde liv i 35.000 barn.

Mange titusener mennesker har søkt seg til Mogadishu i håp om å få mat, vann og medisinsk hjelp

Somalia er verst rammet av tørken på Afrikas Horn. Nærmere halvparten av Somalias befolkning på 10 millioner trenger hjelp.

Problemer på grunn av al-Shabaab

Hjelpeorganisasjonene har problemer med å nå de mest utsatte menneskene i landet, blant annet fordi den ytterliggående islamistorganisasjonen al-Shabaab kontrollerer store deler av landet.

WFP var blant organisasjonene al-Shabaab kastet ut av sine områder i 2010. Noen andre organisasjoner, blant dem Kirkens Nødhjelp, fikk bli, men organisasjonene har hatt problemer med å møte det store hjelpebehovet. Organisasjonen kan utvide den allerede store hjelpekapasiteten, men mangler finansiering.

EU har i dag lovet å mer enn fordoble hjelpen til tørkeofrene til 158 millioner euro. EU prioriterer hjelp til ofrene inne i Somalia, i flyktningleirene i nabolandene og til forebyggende tiltak for å hindre nye katastrofer.

Sender 160 tonn ekstra

Røde Kors i Norge sendte onsdag av gårde 160 tonn ekstra nødhjelp til tørkerammede på Afrikas Horn.

Forsendelsen er ifølge organisasjonen den største matleveringen fra Røde Kors i Norge i nyere tid, og består blant annet av 310.000 ernæringspakker.

– Men Røde Kors-bevegelsens respons, sammen med et begrenset antall andre aktører som befinner seg i området, er ikke nok til å dekke behovene, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv, og etterlyser et internasjonalt massivt løft.

Mandag opplyste FN at organisasjonen har mottatt rundt 1 milliard dollar (5,3 milliarder kroner) til sitt nødhjelpsarbeid på Afrikas Horn, men at de trenger 1 milliard til innen utgangen av året.Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt