Sultende flykter til Mogadishu

Rundt 40.000 somaliere har flyktet til hovedstaden Mogadishu i løpet av den siste måneden, på desperat jakt etter mat og vann.

Sultkatastrofe i Somalia

Et filmteam dokumenterer at hjelpen når fram - her til et underernært barn på flukt fra Somalia til Kenya.

Foto: Reuters

Tallene ble oppgitt av FNs flyktning­kommissær, UNHCR.

- Ytterligere 30.000 mennesker har flyktet til bosettinger rundt Mogadishu, sier talskvinne for UNHCR Vivian Tan.

LES OGSÅ: - Nok til å fø 70.000 i fem måneder

100.000 internflyktninger

UNHCR anslår at hovedstads­området har mottatt rundt 100.000 internflyktninger de to siste månedene. Det kommer fortsatt rundt 1000 flyktninger hver dag.

Krisehjelpen som daglig kommer inn i Somalia for å avhjelpe sultkatastrofen, er ikke nok til å takle behovene. Kampen for å få tak i mat har ført til slåssing i matkøene og plyndring av matvarelagere.

- Et resultat av dette er at de svakeste og mest sårbare ikke får noe, selv om nødhjelps- og bistandsorganisasjonene gjør alt de kan, sier Tan.

LES OGSÅ: – Utenfor flyktningleiren er det mange ferske graver

I forrige uke erklærte FN sultkatastrofe i to områder sør i Somalia.

LES OGSÅ: Hungersnød i to somaliske regioner

Øker trykket i sårbare områder

Ifølge FN krysser rundt 3500 somaliere grensene til Kenya og Etiopia hver dag. Over 740.000 flyktninger befinner seg nå i de to landene.

- Dette øker trykket på det sårbare, semi-tørre miljøet og presset på nabolandenes myndigheter. Samtidig frykter vi branner og sykdomsutbrudd, sier Tan.

Rundt én tredel av Somalias befolkning - rundt 3,7 millioner mennesker - er på grensen til å sulte, og millioner flere i Djibouti, Etiopia, Kenya og Uganda er rammet av den verste tørken i regionen på 60 år, melder AFP.

LES OGSÅ: Her kan ett av tre barn sulte i hjel

Somalia sult

Internflyktninger i Somalia i kø for å få nødhjelpsforsyninger i Dolo. Fortsatt får ikke hjelpen slippe inn i de militskontrollerte områdene.

Foto: Jason Straziuso / Ap

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt