Hopp til innhold

FN-rapport hevder at Dag Hammarskjölds fly trolig ble skutt ned

Hendelsen for 56 år siden har blitt kalt et av de største uløste mysteriene under den kalde krigen. Nå har det kommet ny informasjon.

Fly

VRAKRESTER: DC-6-flyet med Hammarskjöld ombord, som styrtet like ved Ndola-flyplassen har opp gjennom årene vært gjenstand for mange konspirasjonsteorier.

Foto: Upi / NTB scanpix

En FN-rapport som omhandler flystyrten i Zambia der organisasjonens andre generalsekretær Dag Hammarskjöld omkom, slår fast at det er «en betydelig mengde bevis» for at flyet ble skutt ned av et annet fly, skriver den britiske avisa The Guardian.

Hammarskjöld var 18. september 1961, på vei fra Kinshasa til Ndola i det daværende Nord-Rhodesia for å mekle i en konflikt, da flyet han og 15 andre ombord styrtet.

Hendelsen for 56 år siden har blitt kalt et av de største uløste mysteriene under den kalde krigen, og hittil har det ikke vært noen naturlig forklaring på styrten.

Foran FN-bygningen

GENERALSEKRETÆR: Svenske Dag Hammarskjöld var FNs andre generalsekretær. Her står han foran FN-bygningen i New York i 1956.

Foto: Prb / AP

Den nye rapporten om hendelsen, som i august ble levert til den nåværende FN-generalsekretæren António Guterres, inneholder ny informasjon om omstendighetene. Blant annet inneholder rapporten ny informasjon om hendelsen fra amerikanske, britiske, belgiske, kanadiske og tyske myndigheter.

Kan bli løst

Tidligere granskinger er blitt kritisert for bristende forsøk på å nøste i andre mulige årsaker enn feil fra piloten.

Dag Hammarskjold

HAMMARSKJÖLD: Hammarskjöld ble etterfulgt i stillingen som generalsekretær av U Thant fra Burma.

Foto: Afp Photo / AFP

Det er den tanzanianske juristen Mohamed Chande Othman som har skrevet FN-rapporten. Han har funnet ut at både amerikanske og britiske myndigheter snappet opp radiotrafikk i området der flyet styrtet, i samme tidsrom som den tragiske styrten.

Othman antyder overfor The Guardian at det 56 år gamle mysteriet kan bli løst dersom innholdet i disse klassifiserte opptakene ble gjort tilgjengelig for ham.

– Jeg er takknemlig for den hjelpen jeg har fått, som har avdekket mye ny og verdifull informasjon.

Gjenopptok etterforskningen

I 2014 vedtok FN at organisasjonen skulle se på omstendighetene rundt Hammarskjölds død på nytt, på bakgrunn av at nye opplysninger om saken hadde dukket opp.

Det var i boken «Who killed Hammarskjöld» av London University-forsker og forfatter Susan Williams at opplysningene fremkom.

Fly

VRAKRESTER: DC-6-flyet med Hammarskjöld ombord, som styrtet like ved Ndola-flyplassen har opp gjennom årene vært gjenstand for mange konspirasjonsteorier.

Foto: Upi / NTB scanpix

I 2015 ble det bestemt at en ny undersøkelseskommisjon skulle ledes av den tanzanianske juristen Mohamed Chande Othman.

Det har vært en rekke konspirasjonsteorier rundt hva som egentlig skjedde – for eksempel hvorfor det tok 15 timer å finne vraket, som hadde styrtet bare noen kilometer fra flyplassen, og hvorfor Hammarskjölds livvakt, som døde først noen dager etter ulykken, mente at flyet eksploderte, samt hvorfor har øyenvitner rapportert om gnister og et annet fly i området der Hammarskjölds fly styrtet

Var på vei til fredsforhandlinger

Hammarskjöld var på vei til fredsforhandlinger som skulle få slutt på krigen i Katanga-provinsen i Kongo, da flyet styrtet natten mellom 17. og 18. september i 1961. 16 mennesker omkom.

Hammarskjöld og Lie.

OVERTOK ETTER LIE: Dag Hammarskjöld til venstre sammen med norske Trygve Lie, som var FNs aller første generalsekretær. Lie mente svensken overtok verdens vanskeligste jobb.

Foto: Ntb / NTB scanpix

De første undersøkelsene konkluderte med at flygeren gjorde en feil, mens andre mener flyet det ble skutt ned.

Årsaken til flystyrten i den daværende britiske kolonien Nord-Rhodesia, dagens Zambia, er aldri blitt klarlagt.

Hammarskjöld ble tildelt Nobels fredspris etter sin død.

SISTE NYTT

Siste nytt