Hopp til innhold

NSA kan sitte på Hammarskjöld-løsning

Det amerikanske etterretningsbyrået NSA kan sitte på nøkkelbevis som kan gi det endelige svaret på hva som skjedde med FNs tidligere generalsekretær Dag Hammarskjöld. Det mener en ekspertgruppe som på nytt har utredet flyulykken.

Dag Hammarskjöld døde etter en flystyrt

FDC-6-maskinen som Dag Hammarskjöld satt i var fullstendig knust da letemannskaper fant den 15 timer etter styrten.

Foto: UPI / SCANPIX

Dag Hammarskjöld

Dag Hammarskjöld døde natt til 18. september 1961 og har siden den gang vært gjenstod for utallige konspirasjonsteorier.

Foto: Børretzen, Sverre A. / Scanpix

Flystyrten i Afrika som tok livet av Hammarskjöld i 1961 er en av den kalde krigens store uløste mysterier.

Konspirasjonsteorier

Det var natt til 18. september i 1961 at flyet styrtet i det som nå er Zambia. Hammarskjöld var da på vei til Kongo for å delta i forhandlinger om den pågående konflikten i landet.

DC-6-flyet som styrtet like ved Ndola-flyplassen har opp gjennom årene vært gjenstand for mange konspirasjonsteorier.

Som for eksempel hvorfor det tok 15 timer å finne vraket, som hadde styrtet bare noen kilometer fra flyplassen, og hvorfor Hammarskjölds livvakt, som døde først noen dager etter ulykken, mente at flyet eksploderte, og hvorfor har øyenvitner rapportert om knister og et annet fly i området der Hammarskjölds fly styrtet.


Det store spørsmålet har i alle år vært om Hammarskjöld ble utsatt for et attentat eller om det var en ulykke.

Norsk leiesoldat

For noen år siden stod en norsk tidligere leiesoldat frem og hevdet at han ble drept.

Nordmannen som var leiesoldat i Kongo i tiden etter at landet fikk sin selvstendighet kom frem med opplysningene i 2007, og hevdet da at han fikk vite dette av en sørafrikansk leiesoldat han delte rom med i Kongo for over 40 år siden.

– Han fortalte meg hva som skjedde den natten. Hammarskjöld var drept. Det var det han sa, forteller nordmannen til NRK i 2007.

Sørafrikaneren døde på slutten av 1990-tallet og skal ikke ha oppgitt noe motiv for drapet på Hammarskjöld.

Peker på NSA

Nå har en ekspertgruppe med fire anerkjente jurister sett nærmere på disse spørsmålene, uten at de skulle konkludere, men vurdere om det er grunnla for ytterligere undersøkelser.

I en foreløpig konklusjon uttalte kommisjonens leder Stephen Sedley i dag at det amerikanske etterretningsbyrået NSA kan sitte på løsningen til mysteriet.

– Det er nesten helt sikkert at NSA sitter på lydlogger fra det aktuelle området da flyet til Hammarskjöld styrtet. Hvis de finnes så vil de kunne avsløre om DC-6-flyet ble beskutt eller truet av en angrep like før det styrtet, sier Sedley til nyhetsbyrået AP.

Ekspertgruppen har henvendt seg til amerikanske myndigheter for å få innsyn i de aktuelle dokumentene som er hemmeligstemplet av nasjonale sikkerhetsmyndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt