Hopp til innhold

FN kan trenge 10.000 soldater i SAR

Minst 10.000 internasjonale soldater må til dersom FN skal få kontroll på situasjonen i Den sentralafrikanske republikk, mener Frankrikes FN-ambassadør. Igår ga sikkerhetsrådet EU lov til å gå inn i landet.

CENTRAFRICA-UNREST

Rwandiske AU-soldater patruljerer gatene i Bangui. AU har 4600 soldater i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

EU lover å ha soldater på bakken i Den sentralafrikanske republikk (SAR) "innen uker", etter at FNs sikkerhetsråd igår ga grønt lys til at europeiske soldater kan få bidra med å stabilisere landet der muslimske og kristne grupper begår voldellige overgrep mot hverandre.

EU sender etter alt å dømme 500-600 soldater, sier lederen for EUs delegasjon til FN ifølge AP, men det er usikkert hvilke land som vil bidra.

Disse komme på toppen av de 1600 franske soldatene og 4600 soldatene fra Den afrikanske union som allerede oppholder seg i landet.

Planen er at EU-soldatene skal vokte flyplassen i hovedstaden Bangui, der flere tusen mennesker har søkt tilflukt, slik at de franske soldatene som nå gjør denne jobben kan bevege seg ut i landet og sørge for større sikkerhet i andre områder.

– Det er for lite

Over 1000 mennesker har blitt drept og en million er drevet på flukt bare siden desember i den religiøst motiverte volden i SAR.

Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud er glad for EU-bidraget, og for at AU skal øke til 6000 soldater i landet. Men det er ikke nok, mener han.

– Vi anser dette som for lite, fordi situasjonen er veldig, veldig dårlig og landet er enormt, sier Araund.

Han mener det trengs minst 10.000 soldater for å stabilisere situasjonen i SAR, og at FN må bidra med ekspertise for å bygge opp statsadministrasjonen i landet.

– Vi har begynt å stabilisere situasjonen, men den er fremdeles veldig ustabil. Vi trenger virkelig disse EU-styrkene, sier Araund.

Kupp, hevndrap og lynsjing

Muslimske opprørere kjent under navnet Seleka inntok hovedstaden Bangui i mars ifjor, og avsatte presidenten. Den kristne militsen Anti-Balaka gjorde så opprør mot Seleka, noe som også førte til generell konflikt mellom kristne og muslimer i landet.

Den muslimske presidenten Michel Djotodia ga fra seg makten 10. januar, og Seleka-opprørerne har i stor grad blitt drevet ut av hovedstaden. Dette har gjort den muslimske befolkningen i Bangui sårbar, og hevndrap og lynsjing skjer daglig.

SISTE NYTT

Siste nytt