Hopp til innhold

Mot folkemord i Sentralafrika

Voldshandlingene i Den sentralafrikanske republikk kan eskalere til folkemord dersom ikke omverdenen griper inn, advarer en FN-tjenestemann.

-Alle de samme elementene vi har sett andre steder, som i Rwanda og Bosnia, er til stede, sier John Ging i FNs kontor for koordinering av humanitære aktiviteter (OCHA) etter et besøk til landet.

-Landets 4,5 millioner innbyggere blir mer og mer polarisert, sier Ging videre. Torsdag begynte USA å fly inn de første av totalt 800 rwandiske soldater som skal delta i Den afrikanske unions styrke i landet.

En million mennesker på flukt

Etter ti måneder med vold mellom folkegruppene i landet er omkring en million mennesker drevet på flukt, melder AFP. Politiet og hæren i landet har gått i oppløsning, og bare i løpet av den siste måneden er mer enn 1.000 mennesker drept.

Frankrike har sendt 1.600 soldater for å støtte Den afrikanske unions styrke i landet. AU-styrken MISCA skal opp i 6.000 soldater, men så langt består den av bare i underkant av 3.500.

I mars i fjor inntok den muslimske opprørsbevegelsen Seleka hovedstaden Bangui, og opprørslederen Michel Djotodia utpekte seg selv senere til president.

Han erklærte Seleka for oppløst, men deler av gruppen fortsatte å terrorisere sivilbefolkningen gjennom drap og voldtekter. Som et svar ble den kristne gruppen anti-balaka dannet.

Religiøse grupper terroriserer

Og de anklages for omfattende hevnaksjoner mot landets muslimer. Den 10. januar gikk Djotodia av, men voldshandlingene fortsetter.

Valg på overgangspresident i Den sentralafrikanske republikk skjer mandag og foretas av nasjonalforsamlingen i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt