Hopp til innhold

FN-eksperter: Krigførende parter i Jemen kan ha begått krigsforbrytelser

Tre eksperter fra FNs menneskerettsråd anklager regjeringene i Jemen, Emiratene og Saudi-Arabia for krigsforbrytelser i kampene mot opprørere i Jemen.

Yemen

Nok et offer for krigen i Jemen på vei til graven, drept av et bombefly fra Saudi-Arabia. Men FN anklager også regjeringene Jemen og Emiratene for krigsforbrytelser.

Foto: Hani Mohammed / AP

Voldtekt, tortur, forsvinninger og «fratakelse av retten til å leve» er blant krigsforbrytelsene de tre landene kan ha begått i løpet av drøye tre år med eskalerende kamper mot opprørerne i Jemen, ifølge FNs menneskerettsgranskere.

– Vi har rimelig grunnlag for å tro at regjeringene i Jemen, Emiratene og Saudi-Arabia er ansvarlige for brudd på menneskerettighetene, heter det i deres rapport.

YEMEN-CONFLICT-HODEIDA

2. august ble minst 20 mennesker drept i et luftangrep i byen Hodeidah. Her har slektninger samlet seg på et provisorisk oppsamlingssted for drepte.

Foto: ABDO HYDER / AFP

I rapporten peker granskerne også på at krigsforbrytelser kan være begått av sjia-opprørerne i Jemen, som har kriget mot den saudiledede koalisjonen og jemenittiske regjeringen siden mars 2015. De anklages for tilfeldige pågripelser, tortur og rekruttering av barnesoldater.

Saudiledet koalisjon har drept flest

FN-ekspertene har også sett på skadene fra luftangrepene fra den saudiledede koalisjonen, det stridsmiddelet som har krevd desidert flest menneskeliv i løpet av det siste året.

YEMEN-CONFLICT

Sivile leter gjennom ruinene av en fabrikk i Hodeidah. Fabrikken ble bombet av den Saudiledede koalisjonen 27. juli.

Foto: ABDO HYDER / AFP

Totalt har minst 6.475 mennesker blitt drept i konflikten mellom mars 2015 og juni i år.

– Men tallet er trolig betydelig høyere, understreker FN-granskerne.

Ifølge FN er 55.000 mennesker såret i forbindelse med angrep og kamper.

– Slutt å selge våpen!

FN-ekspertene ber det internasjonale samfunnet om å «la være å selge våpen som kan bli brukt i konflikten».

Tilsynelatende er dette en henvisning til land som Norge, USA og Storbritannia, som har solgt militært materiell til den saudiledede koalisjonen, og til Iran, som koalisjonen anklager for å væpne houthi-opprørerne i Jemen.

FN-granskerne fikk kun tilgang til deler av Jemen da de laget sin første rapport til FNs menneskerettsråd.

Tidligere har FN beskrevet Jemen som verdens verste humanitære krise, ettersom tre firedeler av landets befolkning på 20 millioner trenger humanitær hjelp. Krigen har rasert landets helsesystem, og dannet grunnlag for verdens største koleraepidemi i fjor.

SISTE NYTT

Siste nytt