NRK Meny
Normal

– Verden må ikke svikte Afghanistan nå

Afghanistan-krigen har kostet dyrt, både i menneskeliv og økonomisk. Men innsatsen vil være bortkastet om ikke sivilsamfunnet støttes når utenlandske styrker trekker seg ut, advarer FNs generalsekretær.

Afghanistan

En afghansk kvinne og et barn hviler på bakken mens de tigger i byen Jalalabad i Afghanistan. Den krigsherja byen sliter med fattigdom, arbeidsløshet og manglende infrastruktur.

Foto: Noorullah Shirzada / Afp

Ban Ki-moon Tokyo

Ban Ki-moon ber verden støtte Afghanistan.

Foto: Toru Hanai / Reuters

– Vi befinner oss i et kritisk øyeblikk i Afghanistans historie: Overgangen fra et bistandsavhengig til et suverent og fungerende Afghanistan, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Det skjedde på en internasjonal giverlandskonferanse for Afghanistan i Tokyo søndag.

Hensikten med konferansen var å minske gapet mellom hva afghanske myndigheter selv får inn av midler fra landets skjøre økonomi, og hva de faktisk trenger for å bidra til å stabilisere det krigsherjede landet.

– Manglende investeringer i styresett, rettspleie, menneskerettigheter, sysselsetting og sosial utvikling kan føre til at investeringer og ofre som er blitt gjort de siste ti årene, går til spille, sa Ban videre.

(Saken fortsetter)

Afghanistan Tokyo konferanse Clinton Karzai

Delegater fra en rekke land var samlet i Tokyo på giverlandkonferansen for Afghanistan 8. juli.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Årlig bistand

Afghanistans president Hamid Karzai ba i forkant om over 20 milliarder kroner årlig i bistand for å bygge opp landet.

Og deltakerne på konferansen fulgte søndag opp med å love til sammen 16 milliarder dollar – nærmere 98 milliarder kroner – fram til utgangen av 2015.

Summen vil bli utbetalt i flere omganger, og til gjengjeld er det ventet at giverlandene vil kreve at det gjennomføres tiltak for å få bukt med korrupsjonen i landet.

Afghanistan er et av de mest korrupte landene i verden, og kritiske røster har anklaget myndighetene for å være direkte ansvarlig for at betydelige bistandsbeløp ikke når fram dit de skal.

Norsk bistand

Over 70 land, i tillegg til FN og flere internasjonale organisasjoner, deltok på konferansen. Norge var representert ved statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet.

– Norge er beredt til å videreføre det høye bistandsnivået på 750 millioner kroner i året fram til 2017, så lenge afghanske myndigheter gjør fremskritt på den reformagendaen de har forpliktet seg til å gjennomføre, sier statssekretæren i en uttalelse.

I sitt innlegg på konferansen fremhevet han spesielt behovet for å intensivere kampen mot korrupsjon og å styrke kvinners rolle i samfunnet.

Langsiktig perspektiv

– Målsettingen på sikt er at afghanske myndigheter skal bli selvhjulpne. Men det vil fortsatt være behov for et langsiktig perspektiv på utviklingsinnsatsen i Afghanistan, sier Larsen videre.

I dag har NATO 130.000 soldater i Afghanistan.

I perioden fram til utgangen av 2014 skal disse styrkene gradvis trekkes ut av landet og ansvaret for sikkerheten overføres til afghanske styrker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt