NRK Meny
Normal

NATO-kolonne krysser grensen mellom Pakistan og Afghanistan for første gang på syv måneder

En NATO-kolonne med forsyninger til alliansens styker i Afghanistan har krysset grensen fra Pakistan. Ruten er igjen åpnet, syv måneder etter at Pakistan satte foten ned i harnisk over amerikanske luftangrep i landet.

PAKISTAN-US-AFGHANISTAN-UNREST-NATO

Pakistanske vogntog preger Torkham nær grensen til Afghanistan. Flere tusen lastebilsjåfører gjør seg klare til å gjenoppta det risikofylte arbeidet med å forsyne NATOs styrker i nabolandet. Taliban truer med å angripe kolonnene.

Foto: A. MAJEED / Afp

To vogntog fullastet med utstyr til NATOs ISAF-styrke passerte grenseovergangen i Chaman i dag. Det er første gang på syv måneder at en NATO-kolonne ruller over grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

Amerikanske luftangrep provoserte

Pakistan valgte å stenge grensen i november etter en rekke episoder der pakistanske borgere ble drept i amerikanske luftangrep. Dråpen i begeret var en operasjon natt til 26. november, da flere NATO-helikoptre fløy inn i det nordvestlige Pakistan fra Afghanistan.

Helikoptrene angrep helt uprovosert en kontrollpost der 40 soldater lå og sov. Minst 24 soldater ble drept og 14 ble alvorlig såret.

En talsmann for NATO har bekreftet at alliansens helikoptre «med stor sannsynlighet» utførte angrepet. Øverstkommanderende for NATO-styrken i Afghanistan, general John Allen, lovet samtidig etterforskning av saken.

USA la seg flate etter hendelsen, og både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Leon Panetta sendte sine kondolanser til pakistanske myndigheter der de beklaget dypt det som var skjedd.

De gjorde det samtidig klart at de fullt ut støttet «NATOs intensjoner om øyeblikkelig gransking av det som har skjedd».

Farefull ferd

I Karachi forbereder pakistanske lastebilsjåfører seg på turen over grensen. Flere tusen vogntog og tankbiler har vært strandet i havnebyen i avvente av at grensen skulle gjenåpnes.

PAKISTAN-US-AFGHANISTAN-UNREST-NATO

Det har vært mye trafikk i fjellområdene i Torkham etter kunngjøringen om å gjenåpne NATOs viktigste forsyningsrute til styrkene i Afghanistan.

Foto: A. MAJEED / Afp

Lastebilsjåførene har selv fordømt det amerikanske forsvaret og CIAs bruk av førerløse angrepsfly, såkalte droner, i Pakistan. I fjor ble forsyningsruten lammet da sjåførene streiket i protest mot droneangrepene.

- Etter nesten åtte måneders venting kan jeg frakte NATOs forsyininger til Peshawar. Der vil frakten lastes over på andre vogntog og kjørt frem til Kabul, forteller sjåføren Javed Iqbal til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

I følge styreformann ved Port Qasim, Mohammad Shafi, har over 2,500 containere og kjøretøy som disponeres av NATO vært parkert siden blokkaden trådte i kraft. Nå gjenstår papirarbeidet før sjåførene kan legge ut på den risikable ferden.

Forhold nær frysepunktet

USA har vært nødt til å benytte seg av kostbare ruter inn i Afghanistan, via Sentral-Asia, Russland og Kaukasus, som en følge av stengingen. At grensen åpnes skyldes nok en beklagelse fra Hillary Clinton og en ny avtale mellom de to landene. Men dette er et sjeldent lyspunkt i et ellers anstrengt forhold som var i ferd med å nå frysepunktet.

Tillitten mellom USA og Pakistan er tynnslitt på grunn av gjentatte amerikanske luftangrep og Washingtons påstander om nære forbindelser mellom pakistanske myndigheter og Taliban.

Nylig kuttet USA kraftig i bistanden til Pakistan for å presse landet til samarbeid i kampen mot terror. Amerikanerne krever at Pakistan gjør mer for å hindre at islamistiske grupper utfører terror mot amerikanske mål.

Frykter angrep

Pakistansk Taliban var raskt på pletten etter kunngjøringen om å åpne grensen denne uken. I likhet med en rekke andre militante grupper truer de med å angripe kolonnene.

- Vi kommer til å angripe NATO-forsyninger over hele Pakistan. Vi kommer ikke til å tillate noen å bruke pakistansk jord til å transportere forsyninger som skal brukes mot det afghanske folk, opplyste en talsmann for bevegelsen på telefon til nyhetsbyrået Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt