NRK Meny
Normal

Flyktet etter skuddveksling

I Afghanistan måtte president Hamid Karzai flykte etter at skudd ble avfyrt under en militærparade. Tre personer døde i angrepet som Taliban sto bak.

soldater i den afghanske hæren, noen i paradeuniform, løper i posisjon da skuddvekslingen starter.

Soldater, noen i paradeuniform, løper i posisjon da skuddvekslingen starter.

Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS

Karzai kom seg i sikkerhet uten skader.

Minst tre personer er drept og 11 personer skadet.

Omringet av livvakter ble Karzai eskortert inn i en svart Land Cruiser og fraktet i sikkerhet. Flere ministere hastet vekk fra seremonien i nærheten av presidentpalasset, og statlig TV kuttet direkteoverføringen.

Flere hundre soldater skal også ha flyktet fra området, ifølge nyhetsbyrået AFPs reporter.

Se video fra paraden her: Karzai måtte flykte fra skuddveksling

Én av de drepte er parlamentsmedlem Fazl-Ul Samkanai. Han døde på operasjonsbordet som følge av skader i mageregionen. En annen av de drepte er en ti år gammel gutt.

Rykter

President Hamid Karzai på direktesendt TV etter drapsforsøket, April 2008.

President Hamid Karzai på direktesendt TV etter drapsforsøket.

Foto: Scanpix/AP

Angrepet skjedde under en militærparade som markerte at det er 16 år siden kommunistregimet som ble etablert av Sovjetunionen, ble styrtet.

I Afghanistans hovedstad svirrer det nå rykter om skadde og drepte. Gatene i området rundt der seremonien ble holdt, er stengt av, og det er fullt av politi og etterretningspersonell i området.

Også alle utenlandske diplomater er i sikkerhet, ifølge en talsmann for det afghanske forsvarsdepartementet.

- Taliban

Taliban i Afghanistan har påtatt seg ansvaret for angrepet. En talsmann fra Taliban sier at tre av seks attentatmenn døde under angrepet. Dette er ikke bekreftet.

– Vi hadde våre folk der som løsnet skudd og avfyrte raketter mot Karzai, sier Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid til Reuters.

Mujahid sier at opprørerne bar gevær av typen AK-47 og hadde på seg vester med eksplosiver.

Karzai stilte opp i direktesendt TV etter angrepet og snakket til folket.

- Som dere vet forsøkte Afghanistans fiender å forstyrre seremonien i dag. Flere av opprørerne som var involvert i angrepet er pågerepet, var presidentens beskjed.

Advarsler

Tidligere denne uken har det kommet en rekke advarsler om mulige aksjoner søndag. Flere av de internasjonale organisasjonene som arbeider i landet, hadde bedt de ansatte om å holde seg hjemme.

Den norske ambassaden sendte for tre dager siden ut en e-post til alle nordmenn bosatt i Afghanistan der det ble advart mot å delta på offentlige arrangementer i dag.

I samme e-post opplyses det at sikkerhetsanalytikere vurderer det slik at «enkelte terrormiljøer – inkludert miljøet som sto bak den tragiske aksjonen mot Serena hotell – har planer om lignende anslag.»

Ingen fra den norske ambassaden var til stede under seremonien. De ansatte ved ambassaden ringer nå rundt til nordmenn bosatt i Kabul for å sjekke om noen deltok på arrangementet

President Hamid Karzai hilser under paraden, rett før drapsforsøket.

President Hamid Karzai hilser under paraden rett før drapsforsøket.

Foto: OMAR SOBHANI / REUTERS
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt