NRK Meny
Normal

Florida-senator Marco Rubio vil bli president

Enda en republikansk utfordrer kunngjorde i dag sine ambisjoner om å lede USA etter presidentvalget i 2016.

Marco Rubio

Marco Rubio føler seg usedvanlig klar til å snakke in fremtiden.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

Noen timer før han i kveld taler hjemme i Miami slapp den 43 år gamle innvandrersønnen, Marco Rubio, sin presidentambisjon offisielt ut av sekken. Dette skjedde i en video på hans hjemmeside.

– Det beste vi kan gjøre for verden er å være USA, sier han blant annet i videoen.

Vokste opp i eksilmiljø

Marco Rubios foreldre flyktet fra Kuba. Tilhengere håper velgerne vil se han som et friskt alternativ til den tidligere førstedamen, Hillary Clinton.

Jeg tror med hele mitt hjerte at hvis vi gjør de riktige valg vil mine og deres barn være de frieste og mest velstående amerikanerne noensinne, men hvis vi fortsetter på samme vei som den sittende administrasjonen vil våre barn være de første som arver et redusert land, sier Rubio i videoen.

Nyhetsbyrået Ap var blant de første til å videreformidle kunngjøringen i ettermiddag norsk tid.

Laster Twitter-innhold

Tea Party mann

Marco Rubio fikk nasjonal oppmerksomhet da Tea Party-bevegelsen skjøt fart i 2010. Han var også på Mitt Romneys liste over mulige visepresidentkandidater ved forrige valg.

Mens Hillary Clinton foreløpig er den eneste kandidaten fra Demokratene er Marco Rubio den tredje Republikaneren som går ut offentlig. Innen primærvalgene starter det ventet at Republikanerne vil ha 24 kandidater.

De som til nå ønsker Marco Rubio som president er langt under 10 prosent, men hans tilhengere tror oppslutningen om han vil øke når velgerne blir bedre kjent med han.

Til angrep mot Obama og Clinton

Marco Rubio fremstiller seg som et alternativ til Republikanerne med lengst fartstid i hovedstaden. Det kraftigste angrepet er likevel rettet mot Obama og Clinton som han mener bestemmer mer over helse og folks privatliv hjemme i USA, men er mindre opptatt av å bestemme i verden.

Våre allierte stoler ikke lenger på oss og våre fiender frykter oss ikke lenger. Det er en utenrikspolitikk som er mer opptatt av å blidgjøre Ayatollahen av Iran en Israels statsminister, sier han om USAs rolle i verden.

Samtidig kommer han president Obama i møte på ett punkt. Han er en av få av de ventede Republikanske kandidatene som ikke er avvisende til Obamas ønskede innvandringsreform.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt