Hopp til innhold

– En revolusjon har startet i Ukraina

Demonstrasjonene mot regimet i Ukraina og den sittende presidenten utviklet seg til gateslagsmål mellom politi og demonstranter søndag.

Opposisjonslederne sier til Reuters at de tar avstand fra dem som tyr til vold, og at dette er andre grupper enn de rundt 100.000 demonstrantene som startet en fredelig protest i hovedstaden.

De hevder de voldelige sammenstøtene var planlagt fra myndighetenes side:

– Vi vet at presidenten ønsker å erklære unntakstilstand i landet, sier den tidligere finansministeren Arseny Yatsenyuk til Reuters.

Andre kilder som NRK har vært i kontakt med forteller at demonstrasjonen i all hovedsak har vært fredelig, og at volden har utspilt seg på veldig avgrensede områder.

Brøt seg inn i rådhuset

Politiet grep inn med batonger og tåregass da noen tusen demonstranter forsøkte å storme kontorbygg tilhørende myndighetene. Ifølge politiet tok demonstrantene etterhvert kontroll over rådhuset i Kiev.

Like før hadde noen demonstranter tilsynelatende forsøkt å bryte gjennom muren av polititjenestemenn med en gravemaskin.

Ifølge myndighetene skal 100 polititjenestemenn ha blitt skadet i basketaket som oppstod.

Journalister som befant seg på plassen sier de så flere demonstranter dekket av blod. Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Ap at titalls personer med trolig hodeskader ble hentet av ambulanser.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Demonstranter og politi støtte sammen.

Voldelige sammenstøt i Kiev mellom en håndfull demonstranter og politi.

– Revolusjon!

Demonstranter klatrer på porten inn til presidentens kontorer.

Demonstranter klatrer på porten inn til presidentens kontorer

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Ukrainerne ropte «revolusjon!» i Kievs gater søndag, da demonstrantene samlet seg for å kreve presidentens avgang etter at han sa nei til en samarbeidsavtale med EU.

– En revolusjon har startet i Ukraina, hevdet lederen for opposisjonen Oleh Tyagnybok, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Demonstrantene, som ønsker at Ukraina skal orientere seg vestover, ikke østover, er tilbake på plassen der politiet gikk hardt til verks mot demonstranter tidlig lørdag morgen.

Søndagens demonstrasjon er den større protesten landet har opplevd siden oransjerevolusjonen for ni år siden.

Uavhengighetsplassen har de siste dagene vært samlingspunkt for den EU-vennlige opposisjonen, som er i harnisk etter at samarbeidsavtalen med EU gikk i vasken og som nå krever president Viktor Janukovitsjs avgang.

Myndighetene har lagt ned forbud mot demonstrasjoner i sentrum av Kiev, men opposisjonen har ingen planer om å overholde forbudet.

Truer med politi

Tidligere søndag varslet Ukrainas innenriksminister at politiet vil måtte reagere.

– Masseforstyrrelser? Politiet kan ikke la være å reagere på dette. Ønsker vi å gå samme vei som Libya og Tunisia? Hvis det oppfordres til masseforstyrrelser, vil vi reagere, sier innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Opposisjonen krever at Janukovitsj går av og har truet med generalstreik.

Demonstrasjonene begynte for en uke siden etter at Janukovitsj ga beskjed om at han ikke kom til å undertegne en samarbeidsavtale med EU, som det har tatt to år å forhandle fram. I stedet ytret han ønske om et tettere forhold med både Russland og EU.

Presset land

Janukovitsj har senere sagt at avtalen ble skrinlagt fordi den var for dårlig, men han har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland.

De neste dagene skal imidlertid presidenten på en ny tur til Moskva, ifølge statsminister Mykola Azarov. Under besøket 3.–6. desember skal Janukovitsj signere et veikart som igjen skal gi «normal handel og økonomiske forbindelser» mellom landene, ifølge Azarov.

Protester i Ukraina

Den EU-vennlige opposisjonen i Ukraina fortsetter protestene i Kiev, tross demonstrasjonsforbud.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Som tidligere Sovjet-republikk har Ukraina tradisjonelt hørt innunder Russlands interessesfære, og russerne har sett med misbilligelse på tilnærmingen mellom Ukraina og EU.

Hvis samarbeidsavtalen var blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene. Landet har betydelige finansproblemer og står i stor gjeld til Russland.

EU har de siste dagene rast mot det europeiske ledere mener er utidig russisk press. Samtidig har russerne slått tilbake. De mener det er EU som har presset Ukraina, blant annet ved å kreve at opposisjonsleder Julia Timosjenko blir løslatt fra fengsel og sendt til Tyskland for medisinsk behandling. Dette var en av betingelsene for samarbeidsavtalen.

Lover EU-prosess

Søndag uttalte Janukovitsj at han vil gjøre alt han kan for å få til en rask tilnærming til EU.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å få fortgang i prosessen som bringer Ukraina nærmere EU, sa Janukovitsj ifølge Interfax.

Han sa også at landet bestemmer over seg selv.

– Ukraina har gjort sitt eget geopolitiske valg. Vi er et europeisk folk, og vår kurs er staket ut av historien. Men samtidig er det min dype overbevisning at vår regjering bør integreres i en forsamling av europeiske nasjoner som en likeverdig partner som skal respekteres, sa Janukovitsj.

Han har også uttrykt sjokk over voldsbruken som ble brukt da demonstranter ble jaget vekk fra Uavhengighetsplassen tidlig lørdag morgen med batonger og tåregass.

Demonstrasjoner i Ukraina

Demonstrasjonene i Kiev utviklet seg til voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter søndag.

Foto: Sergei Grits / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt