Hopp til innhold

Slått til blods da politi ryddet demonstrasjonsleir i Kiev

KIEV (NRK.no): I natt rykket store politistyrker inn og brøt opp demonstrantleiren i sentrum av byen. Flere titalls skal ha blitt skadet, men i Ukraina er en ny generasjon på vei og skillet mellom øst og vest i landet er i ferd med å bli visket ut.

Politi banker opp demonstranter i Kiev

I natt ryddet ukrainsk politi Maidanplassen i sentrum av Kiev. Mange ble skadet i gatekampene.

Foto: STR / Afp

En skadet Reuters-fotograf tar bilder på Maidanplassen i Kiev

Reutersfotografen Gleb Garanich ble skadet mens han var på jobb på Maidanplassen i natt.

Foto: STRINGER / Reuters

– Ukraina hører til i Europa, ropte demonstrantene på Maidanplassen her i Kiev. De har ropt det samme hele uka. men, de har ikke blitt hørt.

Akkurat det, visste de nok på forhånd. At president Janukovitsj ikke skrev under samarbeidsavtalen med EU kom neppe som noen overraskelse.

Likevel fortsatte demonstrasjonene i store byer over hele Ukraina.

De håper at de kan få en ny president etter valget i 2015 og at kanskje det vil føre til nye muligheter med EU.

Men i natt ble det brått slutt.

Ryddet plassen

Det var rundt 10.000 menneskene som fredag kveld var samlet i sentrum av Kiev for å protestere mot at Ukraina likevel ikke undertegnet en samarbeidsavtale med EU under toppmøtet i Vilnius.

Cirka 1.000 av demonstrantene ble igjen på Maidanplassen natt til lørdag, og ved 4-tiden lokal tid gikk opprørspoliti utstyrt med batonger til aksjon for å jage dem
vekk.

– Vi danset, hoppet og ropte fredelig slagord. De begynte å slå på alle uten å gjøre noen forskjell. De slo alle, eldre, unge jenter og til og med et barn. Hele ansiktet hans var dekket av blod, sier 17 år gamle Maria Tsjalykh.

– Alle ropte og gråt, og noen besvimte, fortsetter hun.

Ifølge den unge jenta tok politifolkene tak i demonstranter og dro dem vekk fra plassen, sparket dem og bannet. Selv skal hun ha besvimt og havnet i en ambulanse.

– Samler landet

Oksana Romanok

Oksana Romanok og organisasjonen IMI har åpnet dørene for demonstranter fra hele Ukraina denne uken.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Hun representerer den nye unge generasjonen og der mange nå er lei av politikere og som lurer på hva som er egentlig er forskjellen på Janukovitsj og opposisjonen

– Det som er interessant med denne demonstrasjonen er at det har kommet unge demonstranter både fra øst og vest, forteller Oksana Romanok, som leder en av de frivillige organisasjonene IMI som den siste uka har stått på barrikadene.

– Tradisjonelt sett har jo Ukraina vært delt i midten med Russlandsympatisører i øst og Europasympatisører i vest. Dette skillet ser ut til å være hvisket ut med den nye generasjonen. Nå ønsker ungdom over hele landet å bli en del av Europa, sier hun til NRK.

Gir husly

I kontorlokalet har de tilbudt overnatting til unge ukrainere som har kommet til Kiev fra hele landet og som ikke har råd til å ta inn på hotell mens demonstrasjonene varer.

– Vi har hatt åpen dør for alle dem som ønsker å sove her og så har vi formidlet kontakt med folk som bor her i byen og som kan la de overnatte hos seg, forteller hun.

Demonstranter på Miadanplassen i Kiev

Mange tusen var samlet på Maidanplassen i går kveld, noen timer senere var hele plassen ryddet.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Fortiden med Sovjetunionen fortoner seg som et spøkelse for mange av de unge som demonstrerer på Maidanplassen.

I dette forholdet har Ukraina alltid vært lillebror og nå mener mange her at det er på tide å rive seg løs. På ordentlig.

Russland har nemlig hele veien gjort det klart at de ikke har likt Ukrainas flørting vestover. De ønsker heller at Ukraina skal bli med dem i en tollunion sammen med Kasakhstan og Hviterussland. Og for å vise at de mener alvor innførte de i sommer importforbud av blant annet det ukrainske sjokolademerket Roshen, som er ukrainernes svar på Freia.

– Vi liker russere som folk, men vi liker ikke at de skal fortelle våre myndigheter hva de skal gjøre, sier en av demonstrantene vi møter. Han er 22 år gammel og har budskapet klart. Om ikke foreldregenerasjonen klarte å komme seg ut av Russlands skygge så skal i alle fall dagens unge generasjon klare det.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.