Hopp til innhold

Demonstrerte hele natten i Kiev

KIEV (NRK.no): Demonstrantene i den ukrainske hovedstaden håper presidenten signerer avtale med EU i dag, men tror det ikke.

Demonstranter i Ukraina

Bål var tent i natt for å varme demonstrantene på Maidanplassen i Kiev.

Foto: Vasily Fedosenko / Reuters

Guri Norstrøm og Stig Jaarvik

NRKs reporter Guri Norstrøm og fotograf Stig Jaarvik i Kiev.

Foto: NRK
Artem og Oleg

Legestudentene Artem (22) og Oleg (21) demonstrerer, til tross for at helseministeren har vært på universitetet deres og advart dem mot å gjøre det.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

I dag starter EU-møtet i Vilnius hvor man for inntil ei uke siden trodde Ukraina skulle signere en samarbeidsavtale med EU, før Ukrainas president gjorde en kraftig u-sving og ombestemte seg.

I Kiev håper demonstrantene at presidenten vil ombestemme seg igjen, men de tror det ikke.

– Vi har vært i Vest-Europa og vi ble rett og slett imponert. Levestandarden, de rene veiene, demokratiet, sier legestudentene Artem (22) og Oleg (21) til NRK.

De forteller at de drømmer om å kunne reise visumfritt i Europa og å lettere kunne studere i utlandet. Som legestudenter tror de det også hadde vært mer nyttig for medisinsk forskning dersom Ukraina hadde knyttet seg tettere til EU.

I dag er det ventet at flere vil demonstrere på Maidanplassen i Kiev ettersom EU-møtet starter i Vilnius.

Ble advart mot å demonstrere

– Vi ble faktisk advart mot å demonstrere. Helseministeren kom på universitetet vårt og sa at vi ikke burde gjøre det og at vi kunne bli kastet ut av universitetet, forteller legestudentene Artem (22) og Oleg (21) til NRK.

Likevel valgte de å trosse advarselen og de har vært på Maidanplassen flere ganger denne uka.

– Vi vet at selv mange av professorene våre er for EU, derfor kom vi hit, sier de. De føler seg likevel ikke helt trygge og ønsker derfor ikke å stå frem med etternavn.

Helseminister Raisa Bogatyrova tilhører president Viktor Janukovitsj parti, Regionspartiet.

Legestudentenes opplysninger stemmer med fenomenet flere frivillige organisasjoner tidligere har hevdet. Flere som har deltatt i demonstrasjoner, spesielt i de store byene i øst, skal ha blitt advart av lokale myndigheter. Det meldes om besøk fra lokalt politi med beskjed om at man bør tenke seg om før man drar til Kiev for å demonstrere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hyllest i Kiev

Noen av demonstrantene hyller den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko. Ett av kravene fra EU har vært at hun løslates før de kan inngå en avtale med Ukraina. EU ser på Timosjenko som en politisk fange.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Vil ikke forlate Ukraina

– Vi er lei av de såkalte "forbedringene" statsminister Azarov snakker om. Det er ingen forbedringer. Det har bare blitt mer korrupsjon og prisene stiger uten at lønningene økes, sier legestudentene.

Det er likevel ikke ett alternativ å forlate Ukraina.

– Nei, jeg vil bli i Ukraina fordi jeg håper jeg kan gjøre en forskjell. Jeg vil ikke at generasjonen etter meg skal måtte vokse opp i samme type land som det jeg har gjort. Hvis alle reiser, så er det jo ingen igjen til å endre samfunnet, sier Artem.

Han tror likevel ikke at avtalen mellom EU og Ukraina vil bli underskrevet i Vilnius i dag.

– Nei, dessverre tror jeg ikke det vil skje. Presset fra Russland er nok for stort. Vi ukrainere liker russere altså, men vi liker ikke at russiske myndigheter skal diktere hva våre politikere skal gjøre, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.