Flagget på halv stang for Siri Skare

Den drepte norske offiseren Siri Skare er nå formelt identifisert. Medsoldater i Mazar-e-sharif er preget av drapet.

Video Flagget på halv stang for Siri Skare

NETT-TV: Soldater heiser det norske flagget på halv stang for Siri Skare i Mazar-e-Sharif.

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011

Siri Skare ble drept på oppdrag i Afghanistan 1. april.

Foto: Forsvaret

Den FN-ansatte offiseren Siri Skare var en av 12 andre som i går ble drept da demonstranter stormet et FN-kontor i Mazar-e-Sharif.

Blant de drepte er også en 33-årig svensk jurist, ifølge svenske myndigheter. Joakim Dungel har tidligere arbeidet ved blant annet krigsforbryterdomstolene i Haag for det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

52 år gamle Skare hadde tjenestegjort som militærrådgiver for UNAMA i Mazar-e-Sharif siden august 2010.

Minnegudstjeneste i morgen

Lørdag ble flagget firet til halv stang ved den norske leiren i Mazar-e-Sharif. Flaggvakter står ved den norske offiserens båre, forteller pressetalsmann Asgeir Spange Brekke til NRK.

Båren er flyttet fra det tyske feltsykehuset til den norske leiren.

Det skal etter planen holdes en minnegudstjeneste for den norske offiseren i morgen, og også en minnestund senere i dag eller i morgen, forteller Brekke.

Leiren er preget

Brekke forteller at alle de norske soldatene i Mazar-e-Sharif kjente til Skare fra hennes besøk og briefinger i den norske leiren, og at de alle er preget av drapet.

Det er lagt ut en kondolanseprotokoll i leiren, hvor blant andre stabssjef Knut Eide i dag har benyttet anledningen til å skrive en siste hilsen.

Stabssjef Knut Eide skriver i kondolanseprotokoll

Stabssjef Knut Eide skriver i kondolanseprotokollen for Siri Skare.

Foto: Asgeir Spange Brekke/Forsvaret

– Det er meget tragisk når vi mister en av våre egne, men våre tanker går nå først og fremst til hennes pårørende og venner. Vi har ennå ikke helt oversikt på det som skjedde, men det jobber vi nå med, sier Eide i en pressemelding fra Forsvaret.

Det er foreløpig uklart når båren kan fraktes hjem til Norge, siden det er FN som hadde arbeidsgiveransvaret for Siri Skare. Men Forsvaret tror dette kan skje en gang i midten av neste uke.

Vurderer sikkerheten

Oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier at de så langt ikke har fått melding om urolige aktiviteter i Mazar-i-Sharif eller Maimana. Forsvaret legger imidlertid noen ekstra begrensninger i aktiviteten sin de nærmeste dagene.

– Den operative virksomheten går som normalt. Men vi prøver å begrense ikke-operativ ferdsel utenfor leirene og ellers ta en ekstra vurderingsrunde i sikkerhetsspørsmål, sier han til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt