Siri Skare (52) drept i Afghanistan

Forsvaret bekrefter at det var oberstløytnant Siri Skare (52) som ble drept i angrepet mot FN-kontoret i Mazar-e-Sharif.

Video Grete Faremo forteller at offiser Siri Skare ble drept i Afghanistan

NETT-TV: Grete Faremo forteller at offiser Siri Skare (52) ble drept i Afghanistan fredag.

– Våre tanker og medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011

Siri Skare ble drept i Afghanistan 1. april 2011.

Foto: Forsvaret

Forsvaret sier i kveld at identifiseringen av den norske kvinnen har tatt lang tid på grunn av den svært uoversiktelige situasjonen i tiden etter angrepet.

Siri Skare er den første kvinnelige offiseren som er drept i tjeneste i Afghanistan, og Norges første kvinnelige militærflyger. Hun ble utdannet pilot i 1983.

Så mange som 20 personer kan ha blitt drept i angrepet på FN-hovedkvarteret i den afghanske byen Mazar-e-Sharif fredag ettermiddag. Syv av dem var utenlandske ansatte, bekrefter FN.

– Meget høyt respektert

52 år gamle Siri Skare har tjenestegjort som militærrådgiver for UNAMA i Mazar-e-Sharif siden august 2010.

– Hun var en meget høyt respektert offiser, sier generalmajor og nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter Morten Haga Lunde.

Siri Skare var bosatt i Oslo, var gift og har et barn.

Svensk mann også drept

Det svenske utenriksdepartementet opplyser at en 33-årig svensk mann også er blant de drepte.

Den drepte, Joakim Dungel, var jurist og har tidligere arbeidet ved blant annet krigsforbryterdomstolene i Haag for det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

FN-angrep i Afghanistan

Afghanere bærer vekk en mann som ble såret under angrepet på FN-hovedkontoret i Afghanistan fredag.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

Taliban tok fredag kveld på seg ansvaret for angrepet, og sier det var det første leddet i en aksjon mot det kommende presidentvalget.

Skjerper sikkerheten

Samtidig som Forsvaret identifiserer den norske kvinnen som ble drept, opplyser de at beredskapen nå skjerpes rundt den norske kontingenten i Mazar-i-Sharif.

– Vi forbereder oss på mulige nye aksjoner, sier Forsvaret.

– Det norske forsvarets operative hovedkvarter har en direkte kommandolinje til kontingentledelsen i Mazar-i-Sharif, opplyser oberst og pressetalsmann Petter Lindqvist til NTB.

Det russiske utenriksdepartementet ba fredag kveld om at den afghanske regjeringen og de internasjonale styrkene i Afghanistan sørger for å beskytte FN-ansatte i Afghanistan.

Se resten av pressekonferansen med Forsvaret og forsvarsministeren:

Video Se pressekonferansen om drapet på Siri Skare (53)

NETT-TV: Nestsjef ved Forsvarets operative hovedkvarter Morten Haga Lunde snakker om angrepet og drapet på Siri Skare (52) i Afghanistan.

– Må stå sammen

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet står det at den norske regjeringen fordømmer på det sterkeste fredagens angrep mot FNs kontor.

– FN er i Afghanistan for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av landet. Det er fullstendig meningsløst at FN-ansatte skal bli drept under utførelse av sitt humanitære oppdrag. Dette er et fryktelig angrep på grunnleggende humanitære og medmenneskelige prinsipper, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Det er viktig at det internasjonale samfunn nå står sammen med vår afghanske partner mot de destruktive kreftene som står bak dagens angrep, sier Støre.

Fordømmes

Flere statsledere og viktige personligheter fordømmer angrepet.

– Dette var et opprørende og feigt angrep på FN-ansatte som ikke under noen omstendigheter kan rettferdiggjøres, og jeg fordømmer det i de sterkeste ordelag, sier Ban Ki-moon.

Også vår egen forsvarsminister går sterkt ut.

– Angrepet mot FN er et slag ikke bare mot FN og det internasjonale samfunnets innsats, men også et angrep på den afghanske befolkningens fremtid, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


SISTE NYTT

Siste nytt