27 demonstranter pågrepet etter angrepet

Flere demonstranter er pågrepet etter det voldsomme angrepet mot FNs hovedkvarter i den afghanske byen Mazar-i-Sharif.

Demonstrasjoner i Afghanistan

Afghanske demonstranter roper slagord mot koranbrenningen i USA i byen Mazar-i-Sharif fredag formiddag. Nå er 27 av disse pågrepet etter angrepet mot FNs hovedkvarter i byen senere på dagen.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

Oberstløytnant Siri Skare (53) var blant de minst tolv drepte i angrepet på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag.

27 demonstranter har blitt pågrepet, ifølge Abdul Raouf Taj, visekommandant for politiet i Balkh-provinsen.

Han sier at de snart vil finne ut hvem som stod bak det voldsomme angrepet.

Har pågrepet en bakmann

Stormingen av FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif skjedde i etterkant av en demonstrasjon i byen etter fredagsbønnen.

Menneskemengden satte fyr på bygningen til FNs assistanseoppdrag i Afghanistan (UNAMA), da demonstrasjonen utartet seg og ble voldelig på grunn av koranbrenningen til en ytterligående amerikansk pastor 20. mars.

Fow News skriver at politiet i Afghanistan har arrestert en person som mistenkes for å være den som har planlagt angrepet.

Ifølge Rawof Taj, politisjef i Balkh provinsen i Afghanistan, skal den mistenkte mannen være fra Kapisa-provinsen - et arnested for opprøret mot koranbrenningen.

Anonyme tjenestemenn ved FN-hovedkvarteret i New York har uttalt at så mange som 20 personer kan ha blitt drept.

FN-angrep i Afghanistan

Røyken er synlig etter angrepet på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

Angrep med kniver

Polititalsmann Lal Mohammad Ahmazei sier overfor VG Nett at demonstrantene angrep vaktene på FNs hovedkvartet med kniv og tok fra dem våpen.

Deretter trengte de seg inn i selve bygningen, der de internasjonale FN-arbeiderne, blant dem den norske oberstløyntanten, befant seg.

– Da de tok seg inn i hovedkvarteret begynte de å skyte vilt rundt seg. En mann og en kvinne ble halshugd, begge var utlendinger. Seks nepalske vakter ble også skutt, sier talspersonen.

Beredskapen skjerpes

Beredskapen skjerpes rundt den norske kontingenten i Mazar-i-Sharif, og man forbereder seg på mulige nye aksjoner fra demonstrantene, opplyser Forsvaret.

Det er den som nå koordinerer arbeidet med identifikasjon etter at en norsk offiser trolig var blant de drepte i angrepet mot FN-kontoret i byen.

– Forsvarets operative hovedkvarter har en direkte kommandolinje til kontingentledelsen i Mazar-i-Sharif, opplyser oberst og pressetalsmann Petter Lindqvist.

En norsk lege er på sykehuset for å foreta selve identifikasjonen, men det er foreløpig uvisst hvor lang tid dette vil ta.

AFGHANISTAN/

Afghanere bærer en person som skal være såret under angrepet på en FN bygning i den afghanske byen Mazar-i-Sharif.

Foto: Omar Sobhani / Reuters

Taliban bak angrepet

Taliban har påtatt seg ansvaret for angrepet på FN-hovedkvarteret i Mazar-i-Sharif.

Angrepet kom i kjølvannet av en demonstrasjon mot at en pastor i USA har brent Koranen, og ifølge en guvernør ble demonstrasjonen infiltrert av militante opprørere.

Kampene varte i tre timer, og i løpet av denne tiden ble det meldt om både skyting og eksplosjoner i FN-hovedkvarteret. En del av bygningskomplekset brant ned.

SISTE NYTT

Siste nytt