Obama fordømmer angrepet mot FN

USAs president Barack Obama fordømmer angrepet på FN-kontoret i Afghanistan, men understreker også viktigheten av den internasjonale operasjonen i landet.

Barack Obama

USAs president Barack Obama maner til ro etter angrepet på FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag ettermiddag.

Foto: Jewel Samad / Afp

Anonyme kilder i FN opplyser at opptil 20 personer kan ha blitt drept i angrepet på FN-hovedkvarteret i den afghanske byen Mazar-i-Sharif.

Forsvaret bekrefter ved 22.30-tiden at oberstløytnant Siri Skare (53) ble drept i angrepet fredag ettermiddag.

Flere statsledere fordømmer angrepet på det sterkeste. USAs president Barack Obama er en av dem. Han sender fredag kveld sine dypeste kondolanser til de skadde, drepte og pårørende.

– De modige kvinner og menn i FN, sammen med de afghanske ansatte, forplikter seg til å fortsette sitt gode arbeid. Deres innsats er avgjørende for å bygge et sterkere land, som er til fordel for det afghanske folket, sier Obama.

Den amerikanske presidenten maner til ro og oppfordrer alle parter til å løse strider gjennom dialog fremfor vold.

FN-angrep i Afghanistan

Røyken er synlig etter angrepet på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i Afghanistan.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

– Opprørende og feigt

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier at han dessverre kan bekrefte at FN-ansatte har blitt drept i angrepet, melder nyhetsbyrået AFP.

– Dette var et opprørende og feigt angrep på FN-ansatte som ikke under noen omstendigheter kan rettferdiggjøres, og jeg fordømmer det i de sterkeste ordelag, sier Ban Ki-moon.

Kort tid etter at angrepet fant sted i Mazar-i-Sharif, ba det russiske utenriksdepartementet om at den afghanske regjeringen og de internasjonale styrkene i Afghanistan må sørge for å beskytte FN-ansatte i Afghanistan.

– Må ikke undergrave Norges deltakelse

Forsvarsminister Grete Faremo uttaler at dagens angrep ikke bare er et slag mot FN og det internasjonale samfunnets innsats, men også et angrep på den afghanske befolkningens fremtid.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener drapet på en norsk offiser ikke må få undergrave Norges deltakelse i den internasjonale operasjonen i Afghanistan.

– Vi kjemper i Afghanistan for helt grunnleggende menneske- og kvinnerettigheter. Det er nettopp dette Taliban forsøker å undergrave med slike aksjoner. Det er slik Taliban jobber. Det har vi sett før, sier Grande til NTB.

Video Nordmenn drept i Afghanistan

NETT-TV: Se video fra stedet der kaoset brøt ut fredag ettermiddag.

Demonstrasjon etter fredagsbønnen

Stormingen av FNs hovedkvarter i Mazar-i-Sharif skjedde i forbindelse med en demonstrasjon i byen etter fredagsbønnen.

Flere hundre mennesker strømmet ut i gatene, som vanligvis er rolige fredag ettermiddag, og etter totre timer utartet demonstrasjonen til å bli voldelig, sk

En afghansk guvernær hevder at opprørere brukte demonstrasjonene som et skalkeskjul for å angripe FNs hovedkvarter.

– Opprørerne benyttet seg at situasjonen til å angripe FN-bygningene, sier guvernør Ata Mohammad Noor i provinsen Nord-Balkh.

Taliban tar på seg ansvaret for de voldelige handlingene mot FNs hovedkvartet fredag ettermiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt