Hopp til innhold

Fire millioner spanjoler har ikke råd til varme

81 år gamle Rosa døde alene i sin leilighet i spanske Reus etter at hun ikke hadde betalt strømregningen. Nå ber mange om en lov som gir spanjoler som ikke har råd til å betale for oppvarmingen, beskyttelse gjennom vinteren.

Demonstrasjon i Spania

«Rosa, brant fordi hun var fattig», står det på skiltet som en mann holdt opp under en demonstrasjon i Reus en uke etter at 81-åringen døde.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Tidlig om morgenen mandag 14. november ble Rosa Vicente Pitarch funnet død i sin leilighet i 2. etasje i en bygård i Reus, sør i Catalonia, skriver El Mundo.

Obduksjonen viste at Rosa døde av kvelning etter at det hadde tatt fyr i madrassen hennes.

Grunnen til brannen var et av de mange stearinlysene hun brukte til å få lys og litt varme i leiligheten sin.

Strøm hadde hun ikke hatt de siste to månedene før hun døde, etter at elektrisitetsverket kuttet strømmen på grunn av at hun ikke hadde betalt regningene sine.

Snø på fortauskafe i Madrid

Vintrene kan bli kalde i mange deler av Spania. I hovedstaden Madrid, som ligger på en høyslette, er gjennomsnittstemperaturen i januar seks grader. Snø, som på dette bildet fra 2010 er ikke vanlig, men om natten kryper ofte gradestokken under null. I Barcelona er det noe varmere, men også der er nattetemperaturen om vinteren bare litt over frysepunktet.

Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

Fire-fem millioner uten varme

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias, lederen for venstrepartiet Podemos, under en demonstrasjon i Reus foran kraftselskapet Union Fenosa etter at 81 år gamle Rosa døde i en brann.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Rosas triste skjebne er langt fra unik i Spania.

Det sosialistiske parlamentsmedlemmet Pilar Lucio sier at 7100 mennesker dør årlig i Spania som et resultat av det hun kaller «energifattigdom».

AFP skriver at strømprisene i Spania er de fjerde høyeste i EU, til tross for at landet ligger under gjennomsnittet i EU når det gjelder inntekt.

Ifølge Spanias nasjonale statistikkbyrå hadde 10,6 prosent av befolkningen i fjor ikke råd til å betale for å varme opp boligene sine.

Det er en økning fra 5,9 prosent for åtte år siden, og betyr at minst fire millioner spanjoler fryser i hjemmene sine.

To-åring foran varmeovn

To år gamle Badder Chairi foran en varmeovn uten varme i familiens leilighet i Barcelona-forstaden Badalona.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Har lært å leve uten strøm

37 år gamle Mohamed Chairi – opprinnelig fra Marokko – bor Barcelona-forstaden Badalona.

Mohamed Chairi og sønnen Badder

Mohamed Chairi og sønnen Badder i leiligheten i Badalona. Chairi har lært seg alle triksene for å spare strøm. Familien lever i en leilighet som er nesten helt mørk om kveldene, de klarer seg uten varme og dusjer bare en gang i uken.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Trebarnsfaren er arbeidsløs og familien lever av de 250 euroene hans kone tjener i måneden, i tillegg til hjelp de får fra veldedige organisasjoner.

Familien har lært seg å leve et liv nesten uten strøm. De slår nesten ikke på lys om kveldene, de varmer ikke opp leiligheten og de prøver som best de kan å klare seg uten varmtvann.

– Vi dusjer en gang i uken, på fredager, slik at barna er rene i helgene, sier Chairi til AFP.

Sparetiltakene som Chairi-familien har innført har ført til at den månedlige strømregningen deres bare er på 24 euro.

Selv den summen vet ikke familien om de klarer å betale hver måned den kommende vinteren.

Ber om «våpenhvile» i vinter

I flere regioner er det innført regler som gjør at kraftselskaper må gi sosialkontorer beskjed når det kutter strømmen.

Lovene etterleves ikke alltid, i tilfellet med Rosa har selskapet innrømmet at de ikke varslet sosialtjenesten da strømmen ble kuttet.

Nå ber Pilar Lucio regjeringen innføre det hun kaller en «våpenhvile», der ingen mister strømmen i de kalde vintermånedene.

SISTE NYTT

Siste nytt