Hopp til innhold

Fire av fem barn med funksjonshemning utsettes for vold i u-land

På grunn av sin bevegelseshemning kunne ikke 17-årige Sarah komme seg unna da hun ble overfalt og voldtatt. Fire av fem barn sier at de blir utsatt for vold og overgrep jevnling i en ny studie om vold mot funksjonshemmede barn i utviklingsland som Plan International legger frem i FN i dag.

18-årige Sarah med sitt barn i flyktningeleiren Kule i Etiopia hvor hun ble voldtatt

18-årige Sarah med sitt barn i flyktningeleiren Kule i Etiopia. Som 17-åring ble hun voldtatt og gjort gravid inne i leiren. Hun klarte ikke å komme seg vekk fra gjerningsmannen på grunn av funksjonshemmingen sin.

Foto: Pieter Ten Hoopen / Plan International

– Det var ekstra smertefullt fordi jeg ikke er i stand til å bevege meg uten hjelp.

Det sier den nå 18 år gamle Sarah i flyktningleiren Kule i Etiopia. Da hun var 17 år flyktet hun sammen med sin bestemor fra hjemlandet Sør-Sudan hvor hun var vitne til at mennesker ble drept, voldtatt og kidnappet.

Hun trodde hun skulle være trygg i flyktningleiren, men ble i stedet voldtatt av en ukjent mann. På grunn av sin funksjonshemning klarte hun ikke å komme seg unna gjerningsmannen. Sarah ble gravid etter voldtekten og bar fram barnet. Hun er nå mor til en liten gutt, og får hjelp fra Plan inne i leiren.

84 prosent utsettes for vold jevnlig

– Plan International Norge har over lang tid hatt fokus på funksjonshemmede barn og vi er urolige for at dette er en gruppe vi ikke når godt nok, forteller Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge, til NRK.

Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan Norge
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Sarah er langt fra den eneste med funksjonshemning som blir utsatt for slike overgrep i utviklingsland. Plan presenterer på Statspartsmøtet i FN i dag en ny rapport de har utarbeidet som viser at barn med nedsatt funksjonsevne opplever ekstremt høy grad av vold – og at de blir mindre beskyttet enn andre barn.

Studien er utført i det sørlige Afrika, og 84 prosent av de spurte barna sier de blir utsatt for vold jevnlig.

– Dette er barn som er mer avhengig av voksne, som ikke er i stand til å si ifra på samme måte eller som noen mener er mindre verdt enn andre og derfor blir mer utsatt for vold og overgrep, sier Øie.

– Hvor er de funksjonshemmede barna?

Når Øie er ute og reiser i utviklingsland ser han ofte tiltak som gjøres for barn, men han ser sjeldent barn med funksjonshemninger som deltar i tiltakene.

– Da spør jeg alltid: Hvor er de funksjonshemmede barna? For de finnes i alle samfunn, sier han.

Det de som oftest avdekker da er at disse barna holdes hjemme fra skolen.

Det kan være fordi foreldrene er flaue over at ungene har en funksjonshemning, at foreldrene ikke har ressurser til å hjelpe dem eller at de ikke vet hvordan de skal hjelpe dem.

Forventer respons i FN

Øie ønsker nå å belyse dette i FN i dag og få både regjeringer og organisasjoner som er samlet i New York akkurat nå tar til seg denne informasjon.

– Nå har vi data, vi har gode data, og vi ser at dette er en stor utfordring. Da forventer jeg at både vi og andre organisasjoner og regjeringer tar tak i dette med større styrke enn vi har gjort hittil, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt