Filmet eget selvmordsangrep

Taliban i Afghanistan tar etter terrorgruppa IS og bruker nå droner i kampen om medias søkelys.

Taliban har publisert et selvmordsangrep filmet fra drone. Angrepet skjedde i Helmand-provinsen 3. oktober.

SELVMORDSANGREP: Utdrag fra den 23 minutter lange filmen som Taliban har publisert. Dronefilmen viser en Humvee kjøre inn mot militærbasen før bomben sprenger.

– Dette er det lykkeligste øyeblikket i livet mitt, sier mannen kledd i hvit kappe og svart turban.

– Jeg ber de afghanske spionene om å omvende seg og bli med Taliban. Ellers vil vi bruke dette utstyret de fikk fra utlendingene, mot dem. De kan ikke gjøre noe med det, sier mannen til kameraet.

Litt etterpå letter en drone med et kamera. I fugleperspektiv ser vi Humvee-bilen kjøre inn mot militærbasen, før den sprenger foran en stor bygning og legger området i en sky av røyk og støv.

Terrorforsker: – Nytt fra Taliban

Anne Stenersen

TERRORFORSKER: Anne Stenersen er leder for Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) terroravdeling TERRA.

Foto: FFI

En afghansk embetsmann sier ifølge Reuters at videoen fra Helmand-provinsen skal være ekte. Angrepet skjedde 3. oktober, politisjefen og flere andre tjenestemenn ble drept.

Videoen er utstyrt med grafikk over målet for å etterligne dataspill, noe terrorgruppa IS er blitt kjent for.

Dronevideoer har vært mer vanlig hos terrorgruppa IS enn i Taliban. Men nå kan det virke som bruken av de stadig mer tilgjengelige dronene sprer seg.

– Det er nytt fra Taliban, men det følger en trend vi har sett lenge i Syria og Irak, sier terrorforsker Anne Stenersen til NRK.

Har vist IS-angrep fra droner

– Det har hovedsakelig dreid seg om filming, utstyr som er lett tilgjengelig for alle nå. Men den siste måneden har også IS lagt ut videoer av angrep fra droner. Det dreier seg om svært enkel teknologi, der de slipper en håndgranat. Det er lite treffsikkert og lite effektivt. Det kan ikke sammenlignes med statlige predator-droner, påpeker Stenersen.

Hun mener likevel at IS har mulighet til å skaffe seg dette.

– Det er åpenbart at IS ønsker å bygge mer effektive droner, noe det ikke er usannsynlig at de har kapasitet til. Det krever en del teknisk kunnskap, men det kan vi ikke se bort fra at de har, sier hun.

– Uvitende om Talibans droneteknologi

Hvor langt Taliban er kommet når det gjelder droner, er mer usikkert. Stenersen sier vi ikke har sett indikasjoner på at Taliban har hatt mulighet til å frakte bomber med droner.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid sier de har brukt droneteknologien i 18 måneder, og at den spiller en viktig rolle i gruppens kamp mot afghanske sikkerhetsstyrker i landet.

Uansett er videoen strategisk viktig i en krig der USAs bruk av droner mot Taliban har preget den 15 år lange krigen.

Afghanistans forsvarsdepartement uttalte ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA at det hadde vært uvitende om Talibans bruk av droneteknologi.

I midten av juni bestemte innenriksdepartementet at det ble forbudt for media å bruke droner av sikkerhetshensyn.

SISTE NYTT

Siste nytt