Hopp til innhold

Fikk burkabot for å ha på seg haikostyme

Haimaskoten er en av de aller første som får bot, etter at loven om maskeringsforbud trådte i kraft i Østerrike.

Arrestert

ARRESTERT: Mannen utkledd som en hai for å reklamere for elektronikkbutikken McShark fikk bot fordi han brøt maskeringsforbudet i Østerrike.

Foto: McShark/Warda Network

1. oktober ble det innført maskeringsforbud i Østerrike. Loven krever at østerrikernes ansikter skal være synlig fra hårfestet til haken i det offentlige rom.

Ifølge regjeringen skal loven, som på folkemunne blir kalt burkaforbudet, beskytte østerrikske verdier.

Fredag ble en av de første bøtene skrevet ut til en mann i haidrakt.

Fikk bot

REKLAME: I haidrakt gikk maskoten rundt i gatene i Wien før han fikk beskjed om å ta av seg haihodet.

Foto: Warda Network

Mannen reklamerte for en elektronikkbutikk da politiet i Wien ba han om å ta av seg masken, skriver den østerrikske lokalavisen Heute.

– I dag var vi på åpningen av butikken McShark, og vår haimaskot endte opp med en bot fra politiet på grunn av det nye maskeringsforbudet. Livet er ikke enkelt, skriver pr-byrået Warda Network på Facebook.

Byrået gjør pr-arbeid for elektronikkbutikken.

Fikk bot

Maskoten fikk en bot på 150 euro, bekrefter politiet overfor den østerrikske avisen og på Twitter.

– Årsaken til boten var at mannen gjorde motstand og ikke ønsket å ta av seg masken, forklarer politisjef Daniel Fürst.

Østerrike

MASKERINGSFORBUD: Bildet viser østerriksk politi som spør en kvinne om å vise ansiktet sitt i Zell am See i Østerrike. Bildet er tatt samme dag som loven ble innført.

Foto: Barbara Gindl / AFP

Til den østerrikske tv-kanalen ORF, sier en talsmann for politiet at de ikke handlet på eget initiativ, men på oppfordring fra en borger.

Siden det ikke er kjent hvem som oppfordret politiet til å ta i bruk loven, kan det ikke utelukkes å ha vært et pr-stunt for elektronikkbutikken.

Maskeringslov

«Vermummungsverbot» som den nye loven heter, rammer ulike muslimske hodeplagg som burka og nikab.

I tillegg har loven gjort det forbudt å bruke ansiktsmaling eller utkledningsmasker når det ikke er tradisjonelle høytider som for eksempel halloween.

Muslimske grupper har fordømt loven, som kommer i forkant av valget i Østerrike i slutten av oktober.

Nikab og burka

RAMMES AV FORBUD: Det er nikab og burka som rammes av maskeringsforbudet, i tillegg til andre plagg som dekker området mellom hårfestet og haken. Hijab rammes ikke.

Foto: Illustrasjon / NRK

Dansk burkaforbud: – Vil ikke ramme julenisser

I forrige uke ble det kjent at også Danmark kommer til å innføre et forbud mot ansiktsdekkende plagg, slik som Østerrike, Frankrike og Belgia har.

Kristian Thulesen Dahl

BURKAFORBUD: Forslaget om et slikt forbud er fremmet av høyrepopulistiske Dansk Folkeparti og vil først og fremst ramme islamske plagg som nikab og burka. Her er lederen i partiet Kristian Thulesen Dahl.

Foto: Jens Dresling / AP

Et stort flertall i det danske folketinget, også fra opposisjonspartier som Socialdemokratene, vil stemme for lovforslaget som på folkemunne er døpt burkaforbudet.

– Man skal ikke kunne skjule seg i det offentlige rom, sa partiets politiske talsmann Jakob Ellemann-Jensen.

Enkelte unntak fra forbudet vil likevel bli gjort.

– Det skal fortsatt være rom for julenisser, jeg tør ikke gjøre meg til en av de politikerne som også vil avskaffe ham, sier Mette Abildgaard i Det Konservative Folkeparti.

Mulig norsk skoleforbud

I juni gjorde kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) det klart at regjeringen ikke ønsker plagg som dekker ansiktet helt eller delvis ved utdanningsinstitusjoner i Norge.

Torbjørn Røe Isaksen

VIL HA SKOLEFORBUD: Torbjørn Røe Isaksen vil at ansiktsdekkende plagg skal være forbudt på norske undervisningsinstitusjoner.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Kunnskapsdepartementet skriver i forslaget at brudd på forbudet møtes med dialog før det iverksettes reaksjoner.

Hvis en elev eller ansatt ikke følger loven etter det, skal det gis pålegg om å fjerne ansiktsplagget. Dersom ikke pålegget følges kan personen vises bort, mens gjentatte brudd kan føre til oppsigelse.

SISTE NYTT

Siste nytt

Minst 13 døde i nattklubbrann i Spania

Spanske myndigheter sier at dødstallet kan stige.