NRK Meny
Normal

Kupp på Fiji

Et militærkupp er trolig i gang i den lillle øystaten Fiji. I morges gikk soldater inn i politihovedkvarteret og avvæpnet politiet.  

Fiji-soldater marsjerer til politistasjon
Foto: WILLIAM WEST / AFP

Militærkuppet - eller kuppforsøket - er ødeleggende for Fijis turistindustri.

Nabolandet New Zealand truer med sanksjoner mot kommandant Voreqe Bainimarama hvis han gjennomfører det, og sier at han bl.a. vil bli utestengt fra New Zealand, der en stor del av hans familie bor.

Krigsskip

Den politiske krisen har ført til at Australia har sendt tre krigsskip til området, i tilfellet det blir nødvendig å evakuere ferierende australiere. Også USA, Storbritannia og FN har advart Bainimarama mot å gjennomføre kupp.

I går ga hærsjefen regjeringen frist til i dag med å gå av, og advarte om at han vil bruke vold mot dem som ikke gir seg frivillig.

I dag morges var soldater sendt til flyplassen ved hovedstaden Suva, og hadde tatt oppstilling ved hovedpolitistasjonen i byen. Politifolkene skal ikke ha gjort motstand da de ble avvæpnet. Det meldes også om veisperringer rundt hovedstaden.

Også livvaktene til statsminister Qarase og hans ministere er avvæpnet.

Tre kupp

Kuppet er i såfall det fjerde på 20 år.

Hærsjefen har i hele år vært involvert i en maktkamp med statsminister Qarase. Bainimarama overleverte for snart to uker siden en liste med krav til regjeringen, og har truet med en "opprydningskampanje". Han beskylder regjeringen for å være korrupt.

Statsminister Qarase nekter å bøye seg for kravene, og har innkalt et krisemøte i regjeringen i morgen. Han har forsøkt å avsette hærsjefen, uten hell, fordi hæren stiller seg bak sin sjef.

Senere i dag vil hærsjefen holde en pressekonferanse.

Ja til demokrati
Foto: RICK RYCROFT / AP

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt