NRK Meny
Normal

Får kontakt med stadig flere nordmenn

Utenriksdepartementet (UD) har foreløpig ikke mottatt noen savnetmeldinger etter tyfonen på Filippinene.

Filippinene: Evakueres med Hercules-fly

qFlere tusen mennesker har blitt evakuert med Hercules-fly ut av de tyfonrammede områdene på Filippinene. Fortsatt er situasjonen i området svært uoversiktlig.

Foto: Ted Aljibe / Afp

Astrid Sehl

Kommunikasjonsrådgiver i UD Astrid Sehl sier de ikke har fått meldinger om norske omkomne så langt.

Stadig flere nordmenn tar kontakt med ambassaden i Manila og forteller at de er i god behold.

– Foreløpig har vi ingen savnetmeldinger, men vi har fått inn flere bekymringsmeldinger. Det er nordmenn som ikke får kontakt med sine familiemedlemmer på Filippinene. Det kan rett og slett skyldes problemer med telefonforbindelsen, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Astrid Sehl til NRK.

UD har heller ikke fått noen meldinger om norske omkomne så langt.

– Både UD i Norge og ambassaden i Manila jobber kontinuerlig med å kartlegge hvor det er nordmenn i området. Derfor oppfordrer vi alle til å melde fra hvor de er, slik at vi kan opprette kontakt med familiene i Norge, sier Sehl.

Uoversiktlig

UD ønsker ikke å tallfeste hvor mange nordmenn som befinner seg på Filippinene akkurat nå fordi situasjonen fortsatt er så uoversiktlig.

– Ettersom telefonforbindelsen blir bedre, kommer vi i kontakt med flere nordmenn. Derfor gir vi ikke noe tall ennå, siden det kan endre seg fortløpende, sier Sehl.

Hjelpearbeid

Hun sier videre at det er anslagsvis 10 millioner mennesker som er rammet av tyfonen, og at hjelpebehovet vil være enormt i lang tid fremover.

– Norge har foreløpig bidratt med 20 millioner kroner til den akutte nødhjelpsinnsatsen, sier hun.

De overlevende har et stort behov for mat og vann. Verdenssamfunnet har til nå lovet nærmere 35 millioner dollar i nødhjelp til tyfonherjede Filippinene, og mer skal være på vei.

EU har allerede sendt 3 millioner euro til nødhjelp og ytterligere 10 millioner euro til rehabilitering og gjenoppbygging, skriver NTB.

Tidlig tirsdag landet noen av de første flyene med nødhjelp på flyplassen i byen Tacloban. På rullebanen ble flyene møtt av rundt 3000 mennesker med et desperat håp om å komme seg unna, skriver nyhetsbyrået AP som er på plass i området.

Norge skal også bidra med avansert kommunikasjonsutstyr til området som er til dels slått helt ut når det gjelder både strøm og telefonlinje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt