Hopp til innhold

Slik herjet tyfonen på Filippinene

Tyfonen Haiyan viste ingen nåde og rammet Sør-øst asia med voldsom styrke. Hardest gikk det utover befolkningen på Filippinene.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kart - Tyfonen i Filippinene» i nytt vindu

Den kraftige tyfonen Haiyan nådde først øya Samar, rundt 600 kilometer sørøst for hovedstaden Manila, natt til fredag 08.november 2013.

Selv om Filippinene på grunn av sin beliggenhet i Stillehavet er vant til sterke stormer, har knapt noe vært i nærheten av tyfonen som de siste dagene har herjet med landet og regionen.

Den amerikanske marinens varslingssenter på Hawaii opplyste like før tyfonen traff land at vindstyrken i tyfonen var oppe i 314 kilometer i timen, med vindkast på 379 kilometer i timen.

Dette gjør Haiyan til den kraftigste tyfonen så langt i år, og trolig en av de verste tyfonene så langt i øynasjonen Filippinenes historie.

(Artikkelen fortsetter etter grafikken)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Nyhetsgrafikk - Haiyan» i nytt vindu

Enorme ødeleggelser

Innbyggerne i kystbyen Guiuan, i Samar-området, var de første som fikk merke syklonens vrede i form av 5-6 meter høye bølger og voldsomme vindkast.

Nyhetsbyrået AFP har vært på befaring i Guiuan, en by med 40 000 innbyggere. Journalister på stedet forteller om lovløse tilstander i byen, hvor overlevende desperat leter etter mat og drikkevann.

Tyfonen traff først øyene Samar og Leyte i østlige Visayas, og beveget seg deretter over nordlige deler av Cebu, Iloilo og til slutt over Coron på nordlige Palawan.

Tyfonen har nå passert Filippinene og avtatt i styrke. Men har etterlatt seg enorme ødeleggelser og tragiske menneskeskjebner.

Havnebyen Tacloban ligner en slagmark etter tyfonens herjinger. Gatene i byen med rundt 200.000 innbyggere, ble gjort om til små elver, fulle av bølgeblikkplater som er revet løs fra takene.

Oversiktsbilder fra luften viser at i enkelte områder er alle boliger og hus fullstendig knust.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

En amatørfotograf tok bilder av tyfpnen Haiyan idet den treffer Tacloban i Filippinene.

VIDEO: En amatørfotograf filmet den voldsomme tyfonen idet den traff Tacloban i Filippinene

Overlevende mangler alt

Syklonen medførte betydelige oversvømmelser, og kombinert med usedvanlige høye vindhastigheter, forårsaket Haiyan betydelige ødeleggelser i de rammede områder.

Behovet for all slags hjelp er stort i områdene som ble truffet av stormen.

Store deler av infrastrukturen er satt helt ut av spill, og blokkerte veier og raserte flyplasser gjør det vanskelig å nå fram med telt, vann og medisiner på mange av de utsatte områdene.

Høye dødstall

De første meldingene på fredag gikk ut på at minst 1200 mennesker var omkommet. Antall omkomne ble raskt drastisk oppjustert til 12 000 utover helgen. Men det totale antallet på døde og savnede antas å bli mye høyere.

I byen Tacloban ligger det døde menneskekropper i gatene, inne i hus og under vrakrester. Mange har omkommet ved at de har blitt tatt av store vannmasser, fulle av drivved og ødelagte gjenstander.

Minst 10.000 personer fryktes omkommet i provinsen Leyte, ifølge myndighetene på Filippinene. På naboøya Samar omkom 433 personer i den lille byen Basey. Også 2.000 personer er savnet i byen og ellers rundt på øya.

Den kraftige tyfonen Haiyan slo natt til fredag inn over Filippinene med vindkast på over 75 sekundmeter, melder den statlige værtjenesten i landet.

VIDEO: Kraftig tyfon rammet Filippinene

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.