– Helt jævlig å ikke vite om datteren min er trygg

En fortvilet far i Norge forsøker febrilsk å komme i kontakt med sin ett år gamle datter på Filippinene, etter at tyfonen Haiyan slo til mot øynasjonen i Stillehavet natt til lørdag.

Baby savnet på Filippinene etter tyfon

Norske Kate Marie Olidan Uppstad (1) og hennes mor Jo Evelyn Olidan Uppstad er savnet etter tyfonen på Filippinene.

Foto: Privat

Kystbyen Tacloban på Filippinene ble fredag truffet av den svært kraftige tyfonen Haiyan.

Nils H. Uppstad har en datter, Kate Marie Olidan Uppstad (1), som bor to timers kjøretur unna Tacloban, sammen med sin mor, Jo Evelyn Olidan Uppstad (27).

Nå forsøker han og sønnen Tony Andre Andersen Uppstad febrilsk å komme i kontakt med dem.

– Jeg har prøvd mobil og skype. Jeg har prøvd å komme i kontakt med andre familiemedlemmer, men det er ingen som tar telefonen, sier Nils H. Uppstad til NRK.no.

– Vi er veldig bekymret. Vi har ikke hørt noe fra dem siden onsdag kveld. Det er helt jævlig å ikke vite om de er i sikkerhet, sier han.

Vurderer å reise ned

Det meldes om omfattende skader i kystbyen Tacloban, der det fryktes at minst tusen personer er omkommet. Dattera hans og kjæresten bor i nærheten av dette området, som er ofte utsatt for uvær.

– De har vært gjennom dette før, men det har aldri tatt så lang tid for oss å komme i kontakt med dem, sier Uppstad til NRK.no.

Han forteller at familien pleier å forskanse seg på en skole når det blir ekstremvær.

– Det er mulig at de har søkt tilflukt der. De er eksperter på å overleve uvær, så jeg håper på det beste. Men det er knallhardt å ikke vite noe med sikkerhet, sier Uppstad.

Nå vurderer han å reise ned til Filippinene for å lete etter familien.

– Det er ikke noe jeg kan gjøre herfra, bortsett fra å lese nyhetene på nettet. Jeg venter nå og ser om det er muligheter for meg å reise ned selv, sier han til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Tyfon i Tacloban

Kystbyen Tacloban på Filippinene ble fredag truffet av den svært kraftige tyfonen Haiyan. Det er et stort behov for nødhjelp til rammede områdene

Foto: Aaron Favila / Ap

Brutt telefonforbindelse

Områdene Guiuan og Tacloban øst i landet var blant de første som ble rammet da tyfonen Haiyan slo inn over land natt til fredag, med vindkast på over 75 sekundmeter, regn og 5–6 meter høye bølger.

Telefonforbindelsen til området er brutt, og myndighetene frykter at tallet på omkomne kan komme til å stige etter hvert som man får bedre oversikt.

– Mangelen på kommunikasjon er det store problemet nå, konstaterte lederen for det nasjonale krisedirektoratet, Eduardo del Rosario, fredag kveld.

Over 700.000 mennesker er evakuert fra kystområdene, men mange befant seg likevel i området som ble hardest rammet.

Flere hundre nordmenn på Filippinene

Supertyfonen, som den blir kalt, traff land med en vindstyrke på opptil 379 km/t i kastene. Det er det sterkeste som noen kan har truffet land.

I mange av det verst rammende områdene er det fortsatt ikke mulig å komme i kontakt med lokalbefolkningen.

Det er registrert anslagsvis 200 nordmenn på Filippinene og 130 i Vietnam, opplyser Utenriksdepartementet. Men det er uvisst hvor mange som befinner seg i de tyfonrammede områdene.

SISTE NYTT

Siste nytt