Vanessa Rognstad: - Jeg kommer nok til å oppleve et par tyfoner til

– Hele huset ristet og vinden hylte, men det gikk bra med oss, forteller Vanessa Rognstad. Fra andre deler av Filippinene kommer rapporter om mange omkomne i tyfonen.

Vanessa Rognstad

Vanessa Rognstad er lettet over at det verste over for øya Siargo.

Foto: Privat

Mens de voldsomme vindene herjer videre på sin vei mot Vietnam, strever folk på Filippinene med å rydde opp og få en oversikt over uværets ødeleggelser.

Vinden skal ha vært oppe i det dobbelte av orkan styrke. Ifølge Røde Kors i øyriket har minst 1200 mennesker mistet livet, men tallene er usikre. Den kraftigst vinden skal ha truffet kystbyen Tacloban og Samarprovinsen.

– Vi var heldige

– Det var ekstremt sterk vind i to dager, men uværet snudde og dreide nordover, så vi slapp unna det verste. Vi var veldig heldige og det gikk greit, sier Vanessa Rognstad på en ustabil mobillinje til NRK.no.

Hun hadde åpnet huset hun leier på øya Siargo, sørøst i landet, for folk som bor nærmere vannet og mer utsatt til.

Hun sier hun syns synd på andre som fikk den kraftige vinden mot seg.

– Det er færre trær rundt nå enn før tyfonen kom, nå har vi ryddet opp blader og rusk i etterkant, men alt ser ut til å ha godt bra her.

Foreløpig er det slik at strømmen kommer og går, så hun har ikke fått fulgt med på nyhetssendinger eller lest nyheter på nett.

Vanessa har bodd på Siargo i to måneder nå og planlegger å bli på øya i alle fall ut mars.

– Så jeg kommer nok til å oppleve et par tyfoner til, men kanskje ikke like kraftige som denne, sier hun.

Hjelp tyfon Filippinene

Filippinske soldater laster hjelpeforsyninger inn i et helikopter.

Foto: Bullit Marquez / Ap

15 meter høye bølger

Selv om tyfonen er svekket det siste døgnet, er den fortsatt mer enn kraftig nok til å kunne forårsake store skader langs sin vei. Sjefen for de vietnamesiske meteorologiske myndigheter, Bui Minh Tang, sier til lokale medier at dette kan blir den kraftigste stormen på ti år.

Han advarer først og fremst fiskere og sier bølgene kan bli mellom 10 og 15 meter høye.

Rundt om i landet har flere enn 300.000 mennesker samlet seg i tilfluktsrom og haller. Over 6,5 millioner mennesker kan bli rammet, opplyser Røde Kors til nyhetsbyrået AFP. Også skoler, sykehus og offentlige kontorer er tatt i bruk for å huse de evakuerte. Soldater hjelper folk å komme seg vekk fra utrygge hus og skur.

Det er ventet at vinden treffer land i Vietnam søndag morgen, lokal tid.

SISTE NYTT

Siste nytt