Trodde kone og barn var døde - fant dem etter 16 år

ADDIS ABEBA (NRK): – Det var som om familien min plutselig stod opp fra graven, sier Addis Alem Hagdu. Da fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea ble inngått i juli, møtte han kone og barn for første gang på 16 år.

Adisalem Hagdu møter tvillingdøtrene igjen

– Å leve uten familien er som å gå uten klær. Jeg føler meg naken, sier Addis Alem Hagdu som har levd adskilt fra kone og barn på grunn av konflikten mellom Etiopia og Eritrea i 16 år.

Foto: Tiksa Negeri / Reuters

Addis Alem Hagdu sitter på en liten trestol i et rom som ikke har vært vasket på lenge.

På gulvet ligger det tomme flasker, papir og plastrester. Han ser utover hjemmet sitt og drømmer om hvordan det kunne ha vært.

– Hvis familien min hadde bodd her sammen med meg, hadde datteren kanskje min lekt borte i kroken der. Den andre datteren min hadde sittet og lest på sengen. Kona mi hadde laget mat på kjøkkenet. I stedet har det bare vært meg alene i 16 år, sier Addis.

Leser om Eritrea

Når Addis Alem Hagdu har tid leser han om nabolandet Eritrea, der kone og barn har bodd siden krigen brøt ut med Etiopia. I juli reiste han dit for å finne dem for første gang på 16 år.

Foto: Ida Titlestad Dahlback

Tok første fly til Eritrea på 20 år

Etter 20 år med grensekrig mellom Etiopia og Eritrea inngikk de to landene en fredsavtale i juli i fjor.

Addis satte seg på det første flyet som gikk fra Etiopia til Eritrea, med et håp om å finne familien igjen.

– Kona mi måtte flykte dit fordi hun er fra Eritrea. Det var umulig å holde kontakt med henne og tvillingdøtrene mine etter at de dro, så jeg visste ikke om de var i live. Likevel måtte jeg bare finne svar etter så mange år, sier Addis.

Addisalem og datteren før hun måtte flykte fra Etiopia

Dette bildet av Addis og datteren Danait ble tatt før hun flyktet til Eritrea. Han blir trist av å tenke på alle de årene han gikk glipp av under datterens oppvekst.

Foto: Privat

Addis jobber som journalist i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Han var 43 år da familien flyktet og nå er han 60.

– I begynnelsen visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre, jeg følte meg så alene og fortapt. Jeg hadde et godt ekteskap med kona mi og vi hadde to flotte døtre. Da de dro ventet mange, lange år i ensomhet.

Tom stue i Addis Abeba

Spisestua til Addis Alem Hagdu er tommere enn han skulle ønske. Han savner kona og døtrene og bruker alle pengene sine på å reise å besøke dem i Eritrea.

Foto: Ida Titlestad Dahlback

Nytenkende statsminister

Addis var ikke den eneste som satte seg på et fly til Eritrea fra Etiopia i juli 2018. Etiopias ferske statsminister Abiy Ahmed er opptatt av fred og fremgang i landområdet Afrikas horn, og reiste til Eritreas hovedstad Asmara den 9.juli for å signere en fredserklæring med Eritreas president Isaias Afwerki.

Etiopias statsminister Abiy Ahmed og Eritreas President Isaias Afwerk

Eritreas president Isaias Afwerki og den etiopiske statsministeren Abiy Ahmed klemmer hverandre etter signeringen av fredsavtalen mellom de to landene.

Foto: Reuters / Reuters

Fredsavtalen kom som følge av årevis med konflikter mellom de to landene på Afrikas horn.

Det lille landet Eritrea løsrev seg fra Etiopia i 1991, etter at etiopiske og eritreiske opprørsgrupper i felleskap styrtet diktatoren Mengistu. De to landene samarbeidet godt fram til Eritrea begynte å markere sin uavhengighet, blant annet ved å innføre en egen valuta.

Laster kart, vennligst vent...

I 1998 brøt det ut en fire år lang krig mellom Etiopia og Eritrea som førte til at 80.000 mennesker ble drept. I juni 2000 undertegnet de to landene en fredsavtale, men de fortsatte å være uenige om et fjellområde på grensen som kunne inneholde verdifulle mineraler.

Etter årevis med konflikt var det derfor historisk da fredsavtalen ble undertegnet mellom de to landene ifjor. I avtalen godtar Etiopia at Eritrea har rett på de potensielt mineralrike jordbruksområdene som landet nektet å gi opp i 20 år.

Samme dag som avtalen ble underskrevet, fikk landene direkte telefonforbindelse med hverandre. Nå finnes det to daglige flyavganger til Eritrea fra Etiopia, og det er mulig å krysse grensene mellom de to landene.

Det har ført til en rekke familiegjenforeninger.

– Vi gråt en elv

Ved hjelp av Røde Kors fikk Addis Alem Hagdu vite at familien var i live. I Eritreas hovedstad Asmara skulle han endelig få møte dem igjen.

Da Addis, kona Mitselal Abraha og tvillingdøtrene Azmera og Danait møttes for første gang på 16 år klarte de ikke å si noe i halvannen time.

– Vi bare klemte hverandre og tårene trillet. Vi gråt en hel elv den dagen, forteller en tydelig rørt far.

Familiegjenforening etter 16 år

Familien Hagdu møttes for første gang på 16 år hjemme hos en slektning i Eritreas hovedstad Asmara. De første 90 minuttene klarte ingen av dem å si noenting, de bare klemte hverandre og gråt. Fra venstre datteren Danait, far Addis, datter Azmera og kona Mitselal Abraha.

Foto: Privat

Da han møtte familien igjen var det vondt å tenke på alle de årene han hadde gått glipp av. Døtrene var blitt voksne og var ikke lenger de små jentene som hadde reist fra Etiopia da krigen brøt ut.

– Etterpå har jeg jo tenkt på alle de årene vi kunne ha tilbrakt sammen, men som var som et ensomt, mørkt hull i stedet, sier Addis.

Addis Alem Hagdu

Addis er 60 år nå og snart pensjonist. Han sier at det føles som om han er født på ny etter at han møtte familien igjen.

Foto: Ida Titlestad Dahlback

Addis og kona giftet seg da han var 22 og hun var 21 år. Han har aldri villet gifte seg på nytt, til tross for at han ikke visste om familien var i live.

– For meg var det bare en kvinne jeg skulle være gift med, og det var kona mi Mitselal. Å se henne igjen var helt utrolig etter alle disse årene. Jeg følte at jeg ble født på ny.

Ingen kone i dobbeltsenga

Foreløpig sover Addis alene, fordi han og kona ikke har bestemt seg for om de skal bo i Etiopia eller Eritrea. Etter 16 år har døtrene fått seg et liv i Eritrea, og det kan være at han flytter dit.

Foto: Ida Titlestad Dahlback
Tvillingdøtre møter far igjen i Eritrea

Addis sammen med tvillingdøtrene sine på flyplassen etter deres første møte på mange år før han skulle reise tilbake til Etiopia. Danait til venstre og Azmera til høyre er tvillingsøstre.

Foto: Ida Titlestad Dahlback

Reiser snart til Eritrea igjen

Etter møtet i juli har Addis og kona diskutert hvilket land de skal bo i.

Døtrene har fått seg et liv i Eritrea etter mange år, og derfor kan det være at Addis flytter dit når han blir pensjonist om kort tid. Han er lei av å bo alene og vil flytte sammen med familien så raskt det lar seg gjøre.

– Å bo uten familien er som å gå uten klær. Jeg føler meg naken. Alt jeg vil er å tilbringe resten av livet mitt sammen med kona og døtrene mine, så vi må finne ut hvor vi skal bo. Takket være fredsavtalen er det endelig mulig, sier Addis og smiler.

Har bodd alene i 16 år

Addis Alem Hagdu bor i dette huset i Etiopias hovedstad Addis Abeba der han jobber som journalist. Nå håper han at kona og døtrene kan komme hit, eller at han kan flytte til Eritrea når han blir pensjonist om kort tid.

Foto: Ida Titlestad Dahlback

SISTE NYTT

Siste nytt