Hopp til innhold
Faksimile fra ukeavisen "The East African"
Foto: Tegning: John Nyaga

Fredsavtale Etiopia - Eritrea

Oppsummert

Eritrea og Etiopia har undertegnet en avtale om fred som setter sluttstrek for krigen mellom de to afrikanske nabolandene. – En utrolig suksess, sa FNs generalsekretær António Guterres om fredsavtalen.

  • FN: Fortsatt krigsforbrytelser i Etiopia

    Det blir fortsatt begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Etiopia til tross for at konflikten i landet er formelt avsluttet, ifølge en FN-rapport.

    Det er snart ett år siden regjeringen og regionale styrker fra Tigray ble enige om å avslutte kampene.

    Ifølge rapporten blir sivile fortsatt angrepet, og brudd på menneskerettighetene er alvorlige og pågående i Tigray.

  • Over 100 skadd i sammenstøt ved Eritreas ambassade i Israel

    Over 100 personer er skadd i sammenstøt mellom demonstrerende eritreiske asylsøkere og politi utenfor Eritreas ambassade i Tel Aviv.

    Demonstrantene protesterte mot et arrangement ved ambassaden. De brøt seg gjennom sperringene til politiet og kastet stein og batterier og brøt opp deler av gaten. Politi i fullt opprørsutstyr brukte blant annet hester til å forsøke å få kontroll på demonstrantene.

    Det israelske helsevesenet sier at over 114 er behandlet for skader. Blant dem er rundt 30 politifolk.

    Politiet sier de skjøt med skarp ammunisjon fordi de opplevde «en reell fare for eget liv».

    Det har vært lignende protester en rekke steder i verden i forbindelse med at Eritrea, ett av verdens mest autoritære land, markerer 30-årsdagen for landets uavhengighet.

    I Bergen var det opptøyer i forbindelse med en markering av frigjøringsjubileet, en markering som mange ser som en støtte til dagens regime.

    Ifølge organisasjonen Assaf, som bistår flyktninger, bor det om lag 25.500 eritreiske asylsøkere i Israel. De sier de har flyktet fra fare og forfølgelse i et land flere omtaler som «Afrikas Nord-Korea».

    President Isaias Afwerki har styrt Eritrea med jernhånd siden 1993, to år etter at landet klarte å løsrive seg fra Etiopia etter en frigjøringskrig som varte i 30 år. Det holdes ikke valg, det er ingen frie medier, og man trenger utreisevisum for å kunne forlate landet. Mange unge tvinges inn i hæren på ubestemt tid, ifølge FN og menneskerettsgrupper.

    (NTB)

  • Møter Eritreas president

    Etiopias statsminister Abiy Ahmed møter første juledag Eritreas president, Isaias Afwerki, for første gang siden førstnevnte mottok Nobels fredspris. Ifølge etiopiske myndigheter, skal de to diskutere både bilaterale og regionale spørsmål.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no