NRK Meny
Normal

Forskere mener færre amerikanske husholdninger har våpen

Andelen amerikanske husholsninger som har våpen har gått ned de siste fire tiår, viser en ny undersøkelse. Forskere mener flere våpen havner i færre hender.

Gun Rally

Våpenaktivisten Jotham holder sin AR15-rifle sammen med datteren Valina (3) under er demonstrasjon for våpenrettigheter i Salt Lake City, Utah, 23. februar i år. Datteren Valina har førvrig en Savage-rifle på ryggen, ifølge AP en julegave fra Jotham.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Det skriver den anerkjente avisa The New York Times. Undersøkelsen fra The General Social Survey viser at rundt 50 prosent av husholdningene hadde våpen på 70-tallet, 49 prosent på 80-tallet, og 35 prosent på 2000-tallet. I 2012 var andelen husholdninger med våpen 34 prosent, ifølge undersøkelsen som ble offentliggjort tidligere denne uken.

Undersøkelsen, der et utvalg amerikanere blant annet blir spurt om våpenhold, har blitt gjennomført hvert andre år siden 70-tallet. Det mest overraskende er kanskje nedgangen i sørstatene og noen av de vestlige fjellstatene, der våpenhold er dypt forankret i kulturen.

Tegner et annet bilde

Nedgangen har skjedd i et bredt spekter av familier: I store byer, små byer, i forsteder og i rurale områder i flere landsdeler. Andelen familier med våpen i hjemmet har gått ned blant dem med – og uten barn, blant dem som oppgir at de går i kirken – og de sekulære, og blant dem som oppgir at de er lykkelige – og blant dem som sier at de ikke er det.

Funnene i rapporten tegner et annet bildet enn det som har kommet frem i amerikanske medier etter skolemassakren i Newtown i fjor, skriver New York Times.

En mengde amerikanske og internasjonale medier har laget saker om at våpensalget i USA har eksplodert etter massakren, der 28 personer ble drept, deriblant 20 skolebarn i alderen 6 til 7 år.

Artikkelen fortsetter.

Politisperringer ved nye Sandy Hook Elementary

28 personer ble drept ved Sandy Hook Elementary School i Connecticut. Hendelsen har har ført steile fronter i våpendebatten i USA.

Foto: Jessica Hill / Ap

– Flere våpen i færre hender

Hendelsen førte til nytt engasjement i den allerede opphetede våpendebatten i USA.

– Det har kommet en rekke påstander om at andelen våpen i USA har skutt i været. Men jeg mistenker at denne økningen primært har skjedd blant dem som allerede eier våpen, sier Daniel Webster, direktør i Johns Hokpins senter for våpenpolitikk og forskning.

New York Times skriver samtidig at det å måle omfanget våpen i USA lenge har vært et problem. Andre undersøkelser har vist en stor spredning, på mellom 35 og 52 prosent, i hvor mange hem som har våpen, avhengig av hvordan undersøkelsene har blitt gjort.

The General Social Surveys undersøkelse for 2012 har blitt gjort per telefon. Andre undersøkelser som har blitt gjort på andre måter, har gitt høyere tall.

Artikkelen fortsetter.

Mye våpen i Norge

I en oversikt fra 2012 kom Norge på 11. plass over landene i verden med flest våpen per innbygger. Oversikten ble laget av nettsiden gunpolicy.org, som skrev at det finnes 1,3 våpen i den sivile befolkningen i Norge.

I den samme undersøkelsen lå USA på 1. plass. Ifølge gunpolicy.org finnes det 270 millioner sivile våpen i landet.

Den norske regjeringen opererer på sine hjemmesider med et tall på 1,2 millioner registrerte skytevåpen i Norge. Disse er fordelt på 485 170 personer. I tillegg til dette tallet kommer hagler som er ervervet før 1. oktober 1990. Hagler var ikke registreringspliktige før 1990.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt