NRK Meny
Normal

Vant «pengekrig» mot våpenlobby

Tilhengerne av våpenkontroll feirer Robin Kellys seier i et primærvalg i Illinois etter å ha brukt millioner på valgkampen.

Robin Kelly

En smilende Robin Kelly etter at seieren i primærvalget var klar i natt.

Foto: Charles Rex Arbogast / AP

Primærvalget i et valgdistrikt i Chicago har fått stor oppmerksomhet i USA fordi det er det første i USA siden skolemassakren skolemassakren i Newtown 20. desember i fjor, der 26 personer ble drept.

De to hovedkandidatene ved valget, Robin Kelly og Debbie Halvorson, sto på hver sin side i spørsmålet om å innføre strengere våpenkontrollover i USA.

Halvorson hadde markert seg ved å gå imot et forbud mot halvautomatiske våpen, mens Kelly støttet forslagene om strengere kontroll som president Barack Obama har lagt frem etter skolemassakren.

Våpenlobbyen National Rifle Association (NRA), som er mot våpenkontroll, ga karakteren «A» til Halvorson og «F» til Kelly.

Likevel viste det seg at Robin Kelly hadde vunnet en suveren seier med 51,8 prosent av stemmene mot 24,4 prosent til Halvorson da stemmene var talt opp onsdag morgen.

Fikk millionstøtte av Michael Bloomberg

Michael Bloomberg

New York-borgermester Michael Bloomberg var tirsdag til stede på en markering for at det at var 20 år siden bombeangrepet mot World Trade Center i 1993. Seks personer ble drept i bombeangrepet.

Foto: Andrew Burton / Afp

Under valgkampen brukte borgermesteren i New York, Michael Bloomberg, 2,3 millioner dollar, vel 13 millioner kroner, på TV-reklamer som angrep Debbie Halvorson.

Mangemilliardæren Bloomberg har opprettet en egen lobbygruppe, Independence USA, som skal bekjempe kandidater som støttes av våpenlobbyen NRA.

– Dette er en viktig seier for fornuftig ledelse i kampen mot våpenvold, et problem som plager hele landet, sier Michael Bloomberg i en uttalelse etter seieren.

Bloomberg søker nå å bruke seieren i primærvalget til å påvirke kongressens behandling av forslag til ny våpenlov.

– Velgerne i Illinois har sendt en klar beskjed til kongressen som skal behandle presidentens forslag til våpenlov: Vi trenger en våpenlov basert på sunn fornuft nå. Nå er det opp til Washington å handle, sier Bloomberg.

Tatt for økonomisk kriminalitet

Primærvalget ble holdt for å finne kandidater til valget av ny kongressrepresentant etter Jesse Jackson Jr.

Jesse Jackson Jr. og hans kone Sandra

Jesse Jackson Jr. og hans kone Sandra på vei ut av rettslokalet i Washington onsdag etter å ha erklært seg skyldige i økonomisk svindel.

Foto: Evan Vucci / Ap

Jackson, som er sønn av den kjente borgerrettighetsaktivisten, Jesse Jackson, trakk seg i november i fjor etter at han ble tatt i økonomisk kriminalitet.

Jackson Jr hadde brukt 750.000 dollar, over fire millioner norske kroner, som han hadde mottatt i valgkampbidrag, til personlige formål.

Blant annet hadde Jackson Jr brukt 43.350 dollar på en Rolex-klokke og han hadde også kjøpt flere av Michaels Jacksons tidligere eiendeler.

Sist onsdag erklærte både Jesse Jackson Jr og hans kone Sandra Jackson seg skyldige i en rettssak i Washington DC etter å ha inngått en avtale med påtalemyndigheten.

Jackson Jr kan vente seg en fengselsstraff på mellom 46 og 57 måneder og en bot på mellom 10.000 og 100.000 dollar.

Selve valget til setet i Representantenes hus skal gå av stabelen 9. april.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt