Hopp til innhold

Expo 2015 - Kina skrur på sjarmen

MILANO (NRK): Det er en av verdens største møteplasser. På verdensutstillingen Expo 2015 i Milano deltar 145 land med 94 prosent av verdens befolkning, og det er den nye verdensmakten Kina som får mest oppmerksomhet.

Mesterkokk og sjonglør

Kinas mesterkokker sjarmerer publikum på verdensutstillingen Expo 2015 i Milano.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Tusener av mennesker har strømmet til Expo 2015, siden åpningen i begynnelsen av mai i år. Hele 10 millioner mennesker har til nå besøkt verdensutstillingen, og arrangørene forventer at besøkstallet dobler seg før dørene stenger den 1. oktober.

Hovedgaten «Verdensavenyen» byr på utstillingspaviljonger, bygget i utkanten av Milano.

Svært mange av de besøkende samler seg rundt «Livets tre», en enorm jernkonstruksjon formet som en palme, og dekket med små lamper som lyser i ulike farger og skaper et imponerende lysshow.

"Livets tre" på Expo 2015

Lys- og musikkshowet ved 'Livets tre' er en populær severdighet på Expo.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Men dette er bare én av rundt 100 daglige forestillinger på verdensutstillingen. I tillegg kommer de 145 deltakerlandenes faste utstillinger.

Mat og bærekraft

Et spansk orkester spiller opp, og folk strømmer til for å få de beste plassene. På den andre siden av avenyen er det stor ståhei ved Israels paviljong, og bortenfor der igjen står folk i kø for å smake vin hos italienerne.

Det skjer noe overalt og hele tiden på Expo 2015, og mangfoldet til tros, s er det en felles tanke med det hele. «Bærekraftig matforsyning» er det samlende temaet, og det er utmerket, mener Elisabeth Meyer, leder for Innovasjon Norges kontor i Milano:

- Viktig tema, mener Innovasjon Norge

– Bærekraftig matforsyning er et utmerket Expo-tema, mener Innovasjon Norges leder i Milano, Elisabeth Meyer.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Vi står jo overfor et paradoks. Det er nok mat til alle på jorden, men vi klarer ikke å fordele den riktig. Det er folk som lider av overvekt, og det er folk som sulter, sier hun til NRK.

Kina satser

Latteren sitter løst på kjøkkenet i restauranten til Kinas paviljong. En gruppe mesterkokker viser frem et av sine glansnumre – å kaste slynger av pastadeig rundt seg, for deretter å samle dem elegant sammen og putte i gryta. Også reportere får smake på maten.

Kina sjarmerer

Kinesiske mesterkokker sjarmerer publikum under verdensutstillingen i Milano.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Den nye verdensmakten Kina satser tungt på Expo 2015. Landets paviljong er en av de største og best besøkte under utstillingen, og den kinesiske restauranten har vært en stor suksess.

Ekte kinesisk

– Ekte kinesisk mat får du bare i Kina, sier pressetalskvinne Tingting Niu til NRK.

– Den pastaen du nettopp smakte er fra Hunan-provinsen, der jeg selv kommer fra, legger hun til og smiler stolt.

– På vår paviljong har vi engasjert mesterkokker fra åtte kinesiske provinser, slik at publikum kan bli kjent med den gastronomien som Kina egentlig har å by på. Den såkalte Kina-maten folk i vesten kjenner, er jo ikke engang laget av kinesere, sier hun – med et lite spark til den brysomme naboen Taiwan.

– For Kina er det viktig å vise verden vårt utmerkede kjøkken. Det har stor verdi for oss, sier pressetalskvinnen.

Kinesisk matsuksess

– Ekte kinesisk mat får du bare i Kina, sier pressetalskvinne Tingting Niu ved Kinas paviljong på Expo 2015.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Dårlig start

Det startet dårlig for Expo 2015 i Milano. Mange av byggeprosjektene var forsinket, og de siste arbeidene ble gjort samtidig med at utstillingen ble åpnet den 1. mai.

I tillegg var det omfattende demonstrasjoner og opptøyer i forbindelse med åpningen. Rundt 30.000 mennesker deltok i protestene, som i første rekke rettet seg mot pengebruken i forbindelse med arrangementet.

Demo mot Expo 2015

Opptøyer i Milano ved åpningen av Verdensutstillingen.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Og som om ikke dette var nok, ble det satt frem påstander om bestikkelser i forbindelse med kontraktene til Expo, og en rekke politikere og forretningsfolk blir nå etterforsket for korrupsjon.

Men etter at verdensutstillingen kom i gang har mye av kritikken forstummet.

Fattige land satser

Blant deltakerne på Expo 2015 er det mange fattige land. Et av dem er Angola, som sliter tungt med ettervirkningene av 27 års borgerkrig, men har satset millioner av kroner på utstillingen. Hvor mange får vi ikke vite.

Fattige Angola satser i Milano

– Det er viktig for alle at også fattige land som Angola bidrar med ideer og erfaringer på verdensutstillingen, sier pressetalskvinne Jovita Pinto.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Angola har bygget opp en stor og fargerik paviljong, der landets naturrikdommer og mattradisjoner står i fokus. Og pressetalskvinne Jovita Pinto er ikke i tvil om at det er en god investering.

– Vi mener det er viktig at også fattige land bidrar med sine erfaringer og sine ideer, slik at denne viktige møteplassen ikke bare blir for de store og rike. Vi får anledning til å vise oss frem for et stort publikum, vi får mange nye og viktige kontakter, og vi får ideer vi kan ta med oss hjem og bruke i vårt land, sier pressetalskvinnen.

Norge ikke med

145 land deltar altså på årets verdensutstilling, men det rike Norge glimrer med sitt fravær.

– Norske myndigheter og norsk næringsliv har gjort en annen prioritering, og mener vi kan bruke pengene bedre ved å vise oss frem på andre arenaer, sier Elisabeth Meyer fra Innovasjon Norge i Milano.

– Norge er en råvarenasjon, og tankegangen er at det er bedre å satse på varemesser der vi kan få relativt rask og målbar uttelling for vår deltakelse. På Expo er det mer snakk om å bygge en merkevare, og kanskje har vi nordmenn noe å lære på dette området, sier hun.

Møteplassen Expo 2015 gir glede og opplevelse for mange. Om den bidrar til å redde verden kan bare tiden vise

Angolske dansere på Expo 2015

Publikum på Expo 2015 kan velge mellom rundt 100 forestillinger hver dag. Her fra et show ved Angolas paviljong.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt