Allerede i mai 2013 ble det bestemt at Norge ikke skal være representert på verdensutstillingen Expo 2015 i Italia.
I vurderingen ble det lagt avgjørende vekt på at det var begrenset interesse for deltakelse i norsk næringsliv, heter det hos Nærings- og fiskeridepartementet.
Bjørn Amundsen fra Kristiansand kommer imidlertid til å delta. Han er invitert med fordi han både er glad i og flink til å lage italiensk mat.
Elsker Italia
Han er til vanlig kulturarbeider i Kristiansand kommune, men har drevet litt som kokk på si. Også har han et kjærlighetsforhold til Italia.
– Ja, det begynte da jeg bodde der i 1989 og 1999 i en liten kystby som heter Terracina mellom Roma og Napoli. Der levde jeg innenfor de gamle bymurene og vasset i historie fra morgen til kveld, sier Amundsen som endte opp med å kjøpe seg en leilighet i byen.
Der har han fått gode venner på stamrestauranten Cantina St. Patrick's. De skal til Expo for å lage mat og representere sin region.
– Jeg ser på det som en stor ære. De er rimelig underbemannet til vanlig. Da de spurte om jeg kunne gi en hånd, så jeg på det som en gave. Jeg stiller gjerne opp for å hjelpe.
– Er du god til å lage mat?
– Mamma synes jeg lager god mat, sier Amundsen.
Mange godsaker
Matelskerne fra Terracina skal lage en fire retters middag hver dag.
– Alt skal være godsaker som er laget lokalt, sier Amundsen og ramser opp:
Pasta, antipasti, oliven, tørket pølse, artisjokker, skinke, ost, aubergine, bøffelkjøtt kokt i mange timer i vin og jordbærkake til dessert.
Det er første gang på 20 år at Norge dropper verdensutstillingen.
– Jeg får representere så godt jeg kan, sier Amundsen som skal være der de to siste ukene i juni.
Oppskriftene består av:
Delikatesser fra Lazio med Bassiano-skinke, fersk mozzarella av bøffelmelk, Gaeta-oliven, artisjokker i olje fra Priverno, tørket pølse med koriander, tørket svinekjøtt med chili, Bruschetta St.Patrick (med syltede brokkoliskudd), Pecorino eller annen ost.
«Primi piatti»
Aubergineruller - gyldenstekt aubergine fylt med pasta, tomat med smeltet ost og parmesan.
«Secondo piatti»
Bøffelkjøtt-stuing med polenta.
«Dolce»
Dessert før den obligatoriske espressoen. Jordbærkake med favetta-jordbær fra Terracina.