Hopp til innhold

– Tragikomisk at Norge ikke deltar på verdensutstillingen

Ett av temaene under neste års verdensutstilling er tørrfisk fra Lofoten og Querinis reise til Røst. Utstillingen er ventet å trekke til seg 20 millioner besøkende og 144 land deltar. Men Norge har takket nei til invitasjonen.

ITALY-MILAN-EXPO-2015

FORBEREDELSER: Det pågår nå et omfattende arbeid for å ferdigstille utstillingen som åpner i Milano i mai neste år.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

– Det er helt tragikomisk, sier professor Allan Sande ved Universitet i Nordland.

Han er oppgitt over at norske myndigheter har takket til nei til å delta under neste års verdensutstilling i Milano og Venezia. Den verdensberømte utstillingen er ventet å trekke til seg 20 millioner besøkende i løpet av de seks månedene den avholdes.

Hovedtemaet under utstillingen, som også kalles EXPO, er bærekraftig mat.

Det er som å ha vunnet Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes, og så møter man ikke opp for å motta den.

Allan Sande, professor ved Universitet i Nordland

I den forbindelse vies Querinis reise til Røst og tørrfisken fra Lofoten plass, men både Nærings- og fiskeridepartementet og Nordland fylkeskommune har takket nei til å bidra.

– Det er som å ha vunnet Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes, og så møter man ikke opp for å motta den, mener Sande.

At Norge nå ikke deltar står i kontrast til de to forrige verdensutstillingene i Yeosu i Sør-Korea i 2012 og Shanghai i Kina i 2010. Ved begge tilfellene møtte Kronprins Haakon sammen med daværende næringsminister Trond Giske.

Politikerne i Nordland satset også tungt og sendte av gårde egen delegasjon og en video som skulle promotere fylket i Kina.

Professor Sande mener norske myndigheter denne gangen ikke har forstått hvilke muligheter man risikerer å gå glipp av.

– Det er ventet opp mot 20 millioner besøkende til verdensutstillingen. Norge har en unik mulighet til å markedsføre seg selv og så benytter vi oss ikke av den.

Kronprins Haakon under verdensutstillingen i Shanghai

Her er kronprins Haakon under verdensutstillingen i Shanghai i 2010. I bakgrunn skimtes daværende næringsminister Trond Giske.

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

144 land deltar – men liten interesse fra Norge

nettsiden til verdensutstillingen kan man se en lang, alfabetisk liste over land som deltar.

Men under bokstaven «N» står kun Nepal, Niger og Nigeria – ikke Norge.

– Bakgrunnen for at Nærings- og fiskeridepartementet har takket nei til invitasjonen om å bidra til neste års utstilling, skyldes manglende interesse fra norsk næringsliv. Avgjørelsen ble tatt etter en omfattende høringsrunde av Stoltenberg-regjeringen i fjor vår, skriver departementet i en e-post til NRK, som også understreker at heller ingen andre nordiske land deltar.

Også Nordland fylkeskommune har blitt invitert, men har sett seg nødt til å avslå invitasjonen om bidra til prosjektet.

Allan Sande, professor ved Universitetet i Nordland

OPPGITT: Professor Allan Sande, mener Norge burde stille opp på neste års verdensutstilling.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

– Når departementet ikke støtter denne utstillingen med midler, blir det vanskelig for oss som fylkeskommune å gå inn i dette prosjektet alene, sier Arve Knutsen, fylkesråd for næring i Nordland.

Han sier de støtter flere andre samarbeidsprosjekt mellom Italia og Norge, blant annet et europeisk prosjekt som omhandler nettopp den italienske handelsmannen Pietro Querini.

– Vi hadde helt sikkert hatt stort utbytte av å delta under verdensutstillingen til neste år, men denne gangen har vi ikke mulighet til å bidra med midler.

Verdens største utstilling

Den aller første verdensutstillingen ble avholdt i 1851 i London. Tanken bak utstillingen er at deltakende land skal vise fram sine kulturelle, økonomiske og sosiale frembringelser og resultater.

Et av de mest kjente verkene som er blitt vist fram på verdensutstillingen er Eiffeltårnet som ble konstruert av Alexandre Gustave Eiffel til verdensutstillingen i 1889.

Hovedutstillingen arrangeres hvert femte år i forskjellige verdensdeler. Til neste år skal altså verdensutstillingen arrangeres i Italia og det jobbes nå med å etablere et gigantisk utstillingsområde. Ifølge utstillingens nettside vil utstillingsområdet dekke over totalt en million kvadratmeter og vare fra mai til oktober.

Italy Expo

INVITERER: Neste år er Italia vert for Verdensutstillingen. Her ser vi den italienske statsministeren Matteo Renzi under en tale i forbindelse med verdensutstillingen.

Foto: Antonio Calanni / Ap

– Respekterer Norges avgjørelse

Italienske Andrea Vergari er prosjektleder for den delen av utstillingen som skal handle om tørrfisk og Querinis reise. Han sier det er flere grunner til at de valgte å løfte fram dette temaet.

– Tørrfisk er et fantastisk produkt som kan lagres over lengre tid uten behov for kjøling. I en verden med en stadig voksende befolkning tror vi tørrfisk kan være en del av løsningen. Hvis vi antar at Pietro Querini var den første som tok med seg Røst fra Lofoten, mener vi dette henger fint sammen med det overordnende temaet som handler om bærekraft og ernæring, sier Vergari.

Han sier han respekterer Norges avgjørelse om å ikke bidra til utstillingen.

– Denne utstillingen vil uansett bety mye god reklame for Norge. Vi skal få til en flott utstilling, med eller uten Norge som samarbeidspartner, sier Verari.

– Burde snu

Professor Allan Sande ved Universitet i Nordland håper norske myndigheter snur i saken.

– Norges bidrag hadde ikke trengt å være så omfattende. Vi kunne møtt opp og delt ut litt tørrfisk. Da hadde vi i hvert fall vært der.

Nå skal Querinis hjemreise fra Røst med tørrfisk lokke turister fra hele verden til det lille øysamfunnet i Lofoten.