Hopp til innhold

EU-land uenige om tollkutt

EUs medlemsland er splittet i synet på om de skal godta forslaget til en ny internasjonal handelsavtale.

Mariann Fischer Boel

EU-kommissæren for landbruk, Mariann Fischer Boel omgitt av journalister etter fredagens møte.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Flere av EU-landene er bekymret for at de må redusere subsidiene til landbruket uten at de får nok tilgang til u-landenes markeder.

Både Italia, Irland og Frankrike uttrykker misnøye etter gårsdagens møte mellom de sju store WTO-landene, som endte med et forslag om tollkutt.

Svenskene godtar alt

Også Japan er kritisk til forslaget, men det er ikke Sverige.

- Vi kan godta denne pakken slik den ligger på bordet, sier den svenske handelsministeren Ewa Bjørling.

Norge sa sent i går kveld ja til å fortsette forhandlingene om en ny internasjonal handelsavtale til tross for motstand fra norske bønder.

Norges Bondelag sier forslaget vil rasere norsk landbruk. Norske bønder mener at avtalen truer 40.000 arbeidsplasser.

- Dette ligger langt fra de krav vi har stilt til en eventuell sluttavtale, og er et vanskelig utgangspunkt for de videre forhandlinger, sier Pål Haugstad, Bondelagets leder.

Støre uenig i regnestykket

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier han forstår bekymringen blant norske bønder, men han er ikke enig i regnestykket.

- Landbruksminister Lars Peder Brekk har også gjort det veldig klart at slik han vurderer det, holder ikke den måten å tenke på. Når Norge i utgangspunktet får anledning til å unnta så mye som opp mot 70 prosent at produksjonen i disse store kuttforpliktelsene, pluss at Norge som et utviklet land med ressurser kan få utvikle vår egen landbrukspolitikk, kan vi klare det som er vårt mål, som er å drive landbruk i hele landet, sier Støre til NRK.

Han legger til at forslaget også gir nye muligheter.

Mindre Harry-handel

Gjennombruddet i WTO-forhandlingene vil på sikt redusere den norske grensehandelen, mener direktør i HSH, Thomas Angel.

Angel viser til at for eksempel fjærfe har en beskyttelsestoll på 500 prosent. Andre kjøttvarer har også over 100 prosent i toll, men samtidig innvilges det i dag importkvoter i perioder av året.

Han mener det avgjørende for forbrukerne vil være hvilke produkter som får status som spesielt sensitive og dermed bli unntatt fra de nye reglene.

Hovedinnholdet i den tekst de store nasjonene fredag ble enige om er at alle tollsatser på landbruksvarer skal reduseres med 70 prosent og taket for toll på en vare kan maksimalt være 100 prosent.

Forhandlinger til onsdag

WTO-forhandlingene for å få til en ny internasjonal handelsavtale er forlenget til onsdag neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt