Hopp til innhold

EU ber om FN-støtte for å hindre menneskesmugling

EUs utenriksminister Federica Mogherini ba i ettermiddag FNs sikkerhetsråd om hjelp til knuse menneskesmuglingen fra Libya.

 Federica Mogherini

EUs Federica Mogherini er i dag i New York og ber FN om støtte til militæraksjonen i Middelhavet.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

– Vi trenger deres støtte til å redde liv, fortalte Mogherini Sikkerhetsrådet da hun la frem EUs planer som blant annet innebærer at menneskesmuglernes båter blir senket før de får lagt ut fra Libya.

20-dobling

FN regner med at rundt 60.000 så langt i år har forsøkt å krysse Middelhavet og mer enn 1800 av dem har mistet livet. Noe som er mer enn 20 ganger så mange som på samme tid i fjor.

De fleste kommer fra Syria, Eritrea, Nigeria og Somalia og i dag diskuterer FN om mulighetene for en militæroperasjon i Middelhavet mot menneskesmuglerne.

– Dette er ikke bare en humanitær krise, men også en sikkerhetskrise, fordi nettverk av smuglere er knyttet til og finansierer terrorvirksomhet, sa hun.

Antallet migranter som forsøker å krysse Middelhavet fra Libya, har økt kraftig etter hvert som landet nærmest har gått i oppløsning i kjølvannet av krigen mot diktatoren Muammar al-Gaddafi i 2011. Han ble styrtet av opprørere som i praksis fikk luftstøtte fra NATO. Norge var et av NATO-landene som slapp flest bomber over libysk territorium.

Dersom EUs nye Libya-operasjon blir en realitet, vil den bli ledet av Italia, ifølge The Guardian. Om lag ti av landene i unionen ventes å delta i aksjonen.

TUNISIA-MIGRANTS-EUROPE-LIBYA

En tunisisk kystvakt stopper en fiskebåt utenfor Libua.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Advarer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har tidligere advart mot forslaget om bruk av militærmakt for å begrense strømmen av flyktninger over Middelhavet til Europa. Dette kan ramme uskyldige libyske fiskere, frykter Ban.

Også myndighetene i krigsherjede Libya har gjort det klart at de ikke støtter planene om en militæraksjon i libysk territorialfarvann.

Landets FN-ambassadør Ibrahim Dabbashi har sagt til nyhetsbyrået Ap at han ikke er blitt invitert med i diskusjonene om militæroperasjonen.

Norge har ennå ikke tatt stilling til om de vil delta i en slik militæroperasjon.

– Det er for tidlig å ta stilling til en eventuell deltakelse, siden det ikke er besluttet noen operasjon ennå eller hva oppdrag og mandat for operasjonen eventuelt vil være, sier seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt